Published On: Tue, Aug 11th, 2015

ERDOGAN: Borba do posljednjeg teroriste

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio u utorak u Ankari da će nastaviti kampanju protiv aktivista Kurdistanske radničke stranke (PKK) “do posljednjeg teroriste”.
“Nastavit ćemo našu borbu dok se ne položi oružje i više ne ostane ni jedan terorista unutar naših granica”, rekao je turski predsjednik u razgovoru koji je prenosila televizija i dodao da je zračna kampanja koja traje više od dva tjedna protiv PKK-a dovela “do teških gubitaka” ove grupe.
On je također rekao da su “efikasne operacije” izvedene protiv grupe Islamska država (IS). “Izveli smo također efikasne operacije protiv Daecha (arapski akronim koji označava IS) koji prijeti našoj sigurnosti”, rekao je on.
“Mi ne pravimo razlike između terorističkih organizacija. Bilo koji je njihov cilj, teroristička organizacija je za nas organizacija terorista”, naglasio je on. Predsjednik Erdogan je dodao da je mirovni proces započet s PKK sada “zamrznut”. “Nažalost, oni nisu razumjeli šta su napravili sebi, proces je dakle sada zamrznut”, rekao je on.
Ankara je 24. srpnja započela “rat protiv terorizma”, ciljajući istovremeno PKK i borce IS-a u Siriji. Ali deseci uzastopnih zračnih udara su se skoncentrirali na kurdsku gerilu.
Provladina agencija Anadolija je prošlog vikenda dala bilans od 390 poginulih pobunjenika PKK-a, ubijenih u zračnim napadima koje su izveli turski borbeni zrakoplovi na pozadinske baze gerile na sjeveru Iraka, a poginulo je tridesetak pripadnika turskih snaga sigurnosti.
Kontekst je vrlo napet nakon svakodnevnih napada kurdske gerile i represija snaga iz Ankare koji su započeli prije tri godine primirje između strana u okviru mirovnog procesa.