Subota, 13 srpnja, 2024

I službeno je: Na Marjanu će se graditi križ viši od 20 metara!

Must Read

Splitsko Gradsko vijeće danas je donijelo odluku kojom se odobrava postavljanje križa na Marjanu višeg od 21 metra i šireg od 10 metara, odnosno, istih dimenzija koje je imao križ postavljen na tome mjestu 1900. godine, a koji je austrougarska vojska srušila 1917. godine. Troškove izrade, postavljanja i održavanja križa snosit će grad Split, stoji u obrazloženju. 

 

Za odluku je glasovalo 14 vijećnika, jedan je bio suzdržan, a šest vijećnika SDP-a i HNS-a, zbog prijepodnevne rasprave Luke Podruga (HČSP) u kojoj je aktualnu vlast nazvao antihrvatskom, a ministre koji su sudjelovali na nedavnoj splitskoj gay-paradi ‘peder ministrima’, prije je napustilo sjednicu Gradskog vijeća i glasovanje je provedeno bez njih. Splitsko Gradsko vijeće ima 25 vjećnika.

Križ će biti visok 21,6 metara, a širok 10,10 metara. U njegovu podnožju bit će dvije stube, prva visoka 50 centimetara, a druga 20 centimetara. Troškove izrade, postavljanja i održavanja križa snosit će grad Split, stoji u obrazloženju.

Prihvaćen je i prijedlog Luke Podruga da stručne službe žurno počnu postavljati taj križ na Marjanu kako bi ga se blagoslovilo za blagdan Svih svetih 1. studenoga ove godine.

Podrug je podsjetio kako je na križu na Marjanu, koji je srušila austrougarska vojska, stajao natpis: ‘Krist pobjeđuje, Krist kraljuje, Krist vlada’. Kako je rečeno, još je 1994. godine tadašnji saziv splitskoga Gradskog vijeća na poticaj Luke Podruga, koji je i tada bio gradski vijećnik, donio odluku da treba vratiti križ na Marjan.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Otvoreno balkansko biciklističko prvenstvo na Blidinju

Organizatori manifestacije Blidinje Bike Festival, koja je danas sedmu godinu zaredom, prvi put kao događaj više razine odnosno kao...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -