Published On: Sub, ožu 9th, 2013

I MI NEŠTO IZVOZIMO: Marihuana Hercegoviniana napušava Europu

SARAJEVO – Bosna i Hercegovina postala je važno čvorište za trgovinu drogom, koja se kroz BiH i regiju transportura u države zapadne Europe, stoji u izvješću UN-ova Ureda za borbu protiv narkotika i organiziranog kriminala za 2012. godinu.
Kako prenose Nezavinse novine, u dokumentu se navodi kako glavna ruta prolazi kroz Bugarsku, Rumunjsku i Makedoniju, te Kosovo, a zatim kroz Crnu Goru, Srbiju i BiH, odakle preko Hrvatske i Slovenije odlazi na europsko tržište.
-Trgovina kanabisa je izuzetno zastupljena u istočnoj i središnjoj Europi, a biljka uglavnom dolazi iz Makedonije, Kosova, Crne Gore i južnog dijela BiH, stoji u izvješću u kojem se ističe kako regija ima značajnu ulogu u sanbdijevanju europskog tržišta kanabisom.
Kanabis, navodi se u izvještaju, uglavnom krijumčare organizirane kriminalne grupe preko Crne Gore i BiH.
Kada je riječ o kokainu, on se iz istočne Europe prebacuje u Crnu Goru i Albaniju, odakle se transportira na Kosovo, a zatim u Srbiju, prije nego što dođe do BiH i potom do zapadnoeuropskog tržišta.
-Što se tiče trgovine narkoticima, u BiH je tijekom protekle godine učinjeno vrlo malo i ova zemlja i dalje ostaje tranzitni koridor za međunarodnu trgovinu narkoticima, navodi se u izvješću.
Izvješće navodi i kako organizirane kriminalne grupe i dalje nastavljaju da rditi na području BiH. Potrošnja narkotika u našoj zemlji, kako se navodi, relativno je niska, ukoliko se usporedi sa ostalim europskim zemljama.
-BiH je u ranoj fazi borbe protiv trgovine narkoticima, stoji u izvješću, te se dodaje da broj narkomana u BiH, posebno među mladima, raste.
Juri Fedotov, direktor UN-ova Ureda za borbu protiv narkotika i organiziranog kriminala, ukazuje kako je Balkan i dalje glavni put za krijumčarenje droge. On kaže da je oko 60 tona heorina, vrijednog oko 13 milijardi dolara, dospjelo preko “balkanske rute” u zapadnu i središnju Europu.
-Problem narkotika i kriminala na Balkanu nije prošlost, već je i dalje sadašnjost, upozorio je Fedotov.
Iz policije, međutim, ističu da su zaplijenili značajne količine droge, a nisu izostala ni uhićenja dilera.
Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH, ističe kako je prošle godine otkriveno i oduzeto oko 35,5 kilograma marihuane.
-Među otkrivenim i oduzetim narkoticima su i 263 stabljike marihuane, 16 sjemenki marihuane, 414 komada bromazepama, 406 komada diazepama, 50 komada heptanona, te 599 ostalih narko-analgetika, kaže Dujković.
Mirna Šoja, glasnogovornica MUP-a RS, naglašava kako su, s kolegama iz regije, sudjelovali u više međunarodnih akcija koje su bile usmjerene protiv osoba koja su se bavile neovlaštenom proizvodnjom i prometom narkotika.
-Razbijeni su deseci organiziranih kriminalnih skupina, kaže Šoja.

bitno.ba