Published On: Sub, ožu 9th, 2013

Sljedećeg tjedna nova presuda Šteli za ubojstvo žene u Mostaru

Obrana haškog osuđenika Vinka Martinovića Štele tvrdi da je u ponovljenom suđenju za ubojstvo Jasmine Đukić 1996. u Mostaru iskazima novih svjedoka, ali i transkriptima razgovora pokojnog predsjednika Franje Tuđmana s najbližim suradnicima, dokazano da Martinović nije odgovoran za zločin, zbog kojega je već bio osuđen na osam godina zatvora.
Optužba, međutim, smatra da ga treba osuditi kao i u prvom postupku, čije je ponavljanje Vrhovni sud naložio zbog postupovnih propusta.
Nepravomoćnu presudu zagrebački Županijski sud će objaviti u utorak, 12. ožujka u 13,30 sati.
Po riječima Martinovićevog branitelja Ivana Stanića, iz Tuđmanovih transkripata nedvojbeno proizlazi da je Martinovića trebalo uhititi “za bilo što” kako bi ga se u svakom trenutku moglo predati Hagu koji je spremao optužnicu protiv njega i zapovjednika tzv. Kažnjeničke bojne Mladena Naletilića Tute.
Obojica su u konačnici osuđena za ratni zločin nad Bošnjacima tijekom hrvatsko-muslimanskog sukoba, a nakon odsluženja dvije trećine kazne pušteni su na slobodu.
No, u Hrvatskoj su ih dočekali postupci zbog kojih su, prije transfera u Haag, pritvoreni u Zagrebu.
Transkripti ukazuju da je uz Tuđmana o nužnosti njihova uhićenja na sastanku u ožujku 1997. razgovarao tadašnji šef HIS-a Miroslav Tuđman, ministri obrane i unutarnjih poslova Gojko Šušak i Ivan Penić te predsjednikov savjetnik Ivić Pašalić.
“Sadržaj sastanka je jasan i jasno se vidi da ih je trebalo čim prije uhititi, bez obzira stoji li ono što je napisano u kaznenoj prijavi ili ne”, ustvrdio je Stanić.
Dodao je da Martinovićevu nevinost dokazuju i svjedoci koji nisu ispitani u prvom postupku, ali i novi iskazi Dragana Raspudića i Đine Zekana. Raspudić je u međuvremenu odslužio desetogodišnju kaznu za ubojstvo Jasmine Đukić, dok je Zekan posvjedočio da su ga hrvatska policija i tajne službe u Mostaru mučili kako bi lažno teretio Martinovića.
Novo svjetlo na suđenje, po tvrdnjama obrane, baca i iskaz mostarskog policajca Dragana Nikolića koji opisuje “košmar u Mostaru te splet djelovanja tijela i obavještajnih službi Bosne i Hercegovine, Herceg Bosne i Republike Hrvatske”.
Suprotno obrani, tužitelj Robert Petrovečki smatra da je u ponovljenom suđenju još jednom dokazano da je Martinović, zajedno s Krešom Vladićem i Raspudićem ubio Jasminu Đukić.
Optužnica kojom se Štelu teretilo za zločin iz koristoljublja, uz tvrdnju da je ženu ubio kako bi se domogao njezina stana i prodao ga, naknadno je ublažena utzv. obično ubojstvo.
Iskaze novih svjedoka tužitelj je ocijenio nevjerodostojnima, ističući da je njihov jedini cilj bio stvaranje impresije da je iskaz Zekana u istrazi bio iznuđen.
Njegovo svjedočenje bilo je toliko detaljno da ga ne bi mogao prepričati nitko tko sve nije vidio na mjestu zločina, ustvrdio je tužitelj, tražeći od suda da Martinovića ponovno proglasi krivim.