Published On: Pet, ruj 6th, 2013

Humanitarci u Međugorju utajili 70.000 KM poreza

Pisanja Večernjaka oko talijanskih humanitarnih udruga koje djeluju u Međugorju prije svega udruzi “Regina della Pace” i “Novi Horizonti” pokazuju se točnima.

Kako saznaje Večernji list od izvora u Upravi za neizravno oporezivanje BiH, izvršen je uvid u poslovanje udruge te utvrđeno da su radile suprotno zakonskim propisima te je podnesena prekršajna prijava protiv njih. Utvrđeno je da su utajili 70.000 KM poreza, te im je naloženo vraćanje tog iznosa.

Također, prema dobro upućenim izvorima iz SIPA-e Večernji piše kako je ta agencija podnijela kaznenu prijavu Tužiteljstvu BiH protiv pravne i fizičkih osoba odgovornih za poslovanje udruga. U sklopu istrage moguće je da će na tužiteljska pitanja odgovarati i Fabio Sghedoni i Ciara Amirante, državljani Italije, koji su napravili i osmislili projekt izvlačenja novca iz BiH pod krinkom humanitarnog rada.

Vjeruje se kako su na ovakav način izravno “oprane” stotine tisuća KM. No, istraga ovdje ne staje. Kako Večernjak navodi, provjeravaju se određena federalna ministarstva (Federalno ministarstvo za izbjeglice i ljudska prava) koja su davala dozvole za realizaciju projekata ovim udrugama, a nikada ih nisu kontrolirali.

Nadalje, kako piše Večernji list, u pripremi su izmjene i dopune zakona o udrugama u kojem je predviđeno za ovakve slučajeve brisanje iz registra udruga te zapljena pokretne i nepokretne imovine.

Na koncu, navodi Večernjak, kako Služba za poslove sa strancima priprema konačno rješenje o zabrani boravka lažnim humanitarnim djelatnicima. Služba za strance, ured u Mostaru, je najzaslužnija za razotkrivanje načina rada i obmana ovih i sličnih udruga. Na taj način se očekuje konačno presijecanje ove “humanitarne hobotnice”.

“Inače, znatan broj ovih organizacija ima izgrađene objekte na poljoprivrednom zemljištu, te istaknutog naziva, a u njima se pružaju turističko-ugostiteljske usluge pod krinkom humanitarnog rada, volonterizma i besplatnog vjerskog turizma”, piše u izvješću Federalne inspekcije koje je Vlada razmotrila i usvojila. Bavljenje gospodarskom djelatnošću lažne humanitarne organizacije izbjegavaju platiti niz poreznih i drugih obveza.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare