Published On: Wed, Jun 12th, 2019

Hrvatski veleposlanik Sabolić još nije ni stigao a Sarajevo već spinuje

Karijerni diplomat u hrvatskom MVEP-u i nekadašnji ministar savjetnik u hrvatskome veleposlanstvu u Srbiji Ivan Sabolić bit će novi hrvatski veleposlanik u BiH.

On će na toj dužnosti kao sedmi veleposlanik u BiH zamijeniti Ivana del Vechija, te zasjesti u  veleposlaničku fotelju u Sarajevu.

Imenovanje Ivana Sabolića očekuje se uskoro, u paketu s još nekoliko veleposlanika Hrvatske u svijetu, piše Dnevni avaz.

Taj list otkriva da je službeni Zagreb već poslao upit Predsjedništvu BiH u vezi s agremanom na imenovanje novoga veleposlanika.

Inače se radi o informaciji koja je prema zakonima BIH i bečkoj konvenciji označena kao “interna” i propisane su kaznene odredbe za kršenje BH zakona i curenje državnih informacija.

Što znači da u Komšićevom uredu sjedi netko tko krši BH zakone , radi kazneno djelo i za to uzima plaću od poreznih obveznika. Uz pretpostavku da Džaferovićevi ljudi ne opslužuju državnim tajnama Avaz i Radončića.

Slanjem karijernog diplomate, spinuje dalje Avaz: “Zrinjevac želi Sarajevu poslati poruku da za svoga predstavnika šalje iskusnu osobu, a ne veleposlanika koji je tu privilegiju dobio zbog političkih zasluga”.

Tim spinom želi se naglasiti navodna važnost Sarajeva i navodno pokajničko ponašanje Zagreba.  Što nije ništa drugo nego novi saraj spin. Ide im ko halva.

Potom navode da je Del Vechio povučen nakon posjete Banja Luci iako jako dobro znaju da je mjesecima nakon tog bio u BIH na raznim susretima te povučen po isteku mandata. Povučeni ambasador , naime, ne pozdravlja se mjesecima niti hoda po društvenim događajima nego naglo odlazi u državu iz koje je poslan . I to se tumači ili kao čin poniženja njemu ili čin protesta prema državi iz koje se povlači.

Što znači da se , što se RH tiče, Del Vechio ni o što nije ogriješio.

Avaz ne informira javnost da je Komšić morao odustati od slanja veleposlanika u Zagreb svjestan da njegovom kadru zbog političkog nasilja nad BH Hrvatima ali i izjava o slanju vehabija ba Jadran, koje su stigle iz njegovog ureda, te seksističkih uvreda Kolindi Grabar Kitarović , Zagreb nekom novom komšićoidu nikada ne bi dao agreman.

Nema Komšić takvog  nagodnog Puljića koji mu može srediti agreman u Zagrebu kao što mu se Vinko ponudio za privoljenje Vatikana. Onaj Vinko znate, što povremeno digne glas a onda to sve fino naplati.

Niti bi Dodik dao hrvatskom ambasadoru u tom slučaju agreman u BIH.

Upravo zbog ponašanja jednog dijela RH politike nakon događaja u Banja Luci, koja je bila potpala pod hajku političkog Sarajeva.

Prijetila je dakle potpuna stagnacija diplomatskih odnosa.

Avaz ne navodi da u Zagreb ovaj put odlazi ambasador iz srpske kvote, te da agreman Saboliću ovisi direktno o Dodiku i agremanu Aleksandru Vranješu koji je imenovan kao BH ambasador u Zagrebu.

Dodik opet nadigrao Sarajevo

Hrvatska će ukratko u Zagrebu morati primiti Dodikovog ambasadora iz BIH koji poštuje 9.siječanj ako želi da njen kadar prođe u BIH.

A veliki patrioti Šefik i Željko morat će na sve destinacije koje nadzire Dodik imenovati i  suimenovati ljude koji poštuju 9.siječanj.

Toliko o hajci i lažima sarajevskih i zagrebačkih NGO medija o Del Vechiu i famoznom susretu Čovića  s inače odavno mrtvim srpskim generalom Lisicom.

Sjetimo se da je Index.hr tada za potrebe sarajevske hajke objavio fotografiju za koju je tvrdio da su na njoj Čović i Lisica. Istu informaciju objavili su Komšićevi  P.R. huškači jutarnji.hr i 100posto.hr.

Sabolićev prethodnik Del Vechio  bio je veleposlanik Hrvatske u BiH od 1. listopada 2013.  do samog početka 2019. Što znači da je debelo bio probio diplomatski mandat i da je RH s njegovim radom bila zadovoljna.

Na tu je poziciju došao na preporuku tadašnjega premijera RH Zorana Milanovića.