Published On: Wed, Jun 12th, 2019

Aluminij ponovo ostaje bez struje, Elektroprivreda HZHB isključuje bivšeg giganta

Mirniji period za Aluminij d.d. Mostar je završen jer se problemi s nabavkom električne energije ponovo pojavljuju. Elektroprivreda HZHB od nedjelje prestaje isporuke, a Aluminij je osuđen da traži nove dobavljače.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Aluminija d.d. Mostar od nedjelje, 16. juna 2019. godine, Elektroprivreda HZHB prestaje biti Aluminijev dobavljač električne energije.

Kazano je kako uprava intenzivno radi na premoštavanju trenutnog stanja i rješavanju pitanja novoga dobavljača kako bi izbjegli bilo koji od mogućnih crnih scenarija.

”Ovim osiguravamo dodatni prostor vlasnicima, u prvomu redu Vladi FBiH kao najvećem pojedinačnom suvlasniku Aluminija, za konačno jasno opredjeljenje o proglašenju Aluminija tvrtkon od strateške važnosti i postupanju u skladu s tim statusu, u prvomu redu misleći na aktiviranje Aneksa 8 na Sporazum koji smo s Vladom potpisali još 2013. godine, kada je vlasnički udio Vlade FBiH uvećan za 20 posto”, kazali su iz Aluminija za naš portal.

Problem je privremeno saniran u listopadu kad je Skupština Elektroprivrede HZHB odlučila da ponovo isporučuje struju mostarskoj tvrtci, ovaj put uz odgodu plaćanja.