Published On: Ned, sij 27th, 2013

Hrvatska u EU, prilika za BiH

Ulazak Republike Hrvatske u Evropsku uniju (EU) neće uzrokovati mnogo dramatičnih, vidljivih promjena u svakodnevnom životu građana BiH, ali će promijeniti način na koji se posluje, a utjecat će i na neka druga područja. Ovo je za Agenciju Fena kazao glasnogovornik Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Andy McGuffie upitan da prokomentira implikacije ulaska Hrvatske u EU na BiH.
Podsjećamo, od 01. srpnja 2013. godine BiH će dijeliti oko tisuću kilometara dugu granicu s EU. Hrvatska će provoditi pravila i direktive EU u mnogim područjima. McGuffie dodaje da Hrvatska neće odmah ući u “šengensku zonu”, ali će od 01. srpnja 2013. morati primjenjivati stroga šengenska pravila za graničnu kontrolu.
“To će, najvjerojatnije, biti prva promjena koju će građani BiH primijetiti”, kazao je. Na Hrvatskoj je, dodao je, da poduzme potrebne korake, uključujući i dobivanje suglasnosti zemalja članica EU, ukoliko želi olakšati građanima BiH prelazak granice uz korištenje osobne iskaznice.
“Važno je da će biti omogućen i lokalni pogranični promet između dviju zemalja. Građani koji žive u području do pet kilometara od granice i koji imaju prijavljeno prebivalište u pograničnom području u posljednjih godinu dana ili duže, mogu dobiti posebne propusnice za prelazak granice”, pojasnio je McGuffie.
Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, istaknuo je, jeste prilika za BiH – za njenu ekonomiju, kada BiH uvede standarde Europske unije, ali i za njene građane. “BiH ima razloge za reformiranje vlastitih sistema i zakonodavstva. Njihovo usklađivanje s onima u Europskoj uniji, uključujući Hrvatsku, pomoći će BiH da ostvari svoju vlastitu aspiraciju za članstvo u EU”, naglasio je McGuffie.
Također, podsjetio je, iskustvo Slovenije prilikom priključenja u EU pokazuje da su slovenski poslodavci tražili radnike iz Hrvatske, BiH, Srbije i drugih zemalja u regiji. “Isto se može desiti i s Hrvatskom, imajući u vidu da ne postoji jezička barijera između zemalja”, zaključio je McGuffie.
Naravno, građani BiH imaju pitanja o promjenama koje dolaze s priključenjem Hrvatske EU, a Delegacije EU, dodao je, cijeni napore koji se čine na njihovom informiranju. “Želimo pohvaliti Direkciju za europske integracije BiH i njihovu nedavno izdanu brošuru “Na granici s EU”, koja se može pronaći na internet stranici DEI-a, a gdje je odgovoreno na 76 najčešće postavljenih pitanja o ovoj temi”, izjavio je McGuffie.