Published On: Ned, sij 27th, 2013

Turski list Aydinlik Gazete: "Turska trenira anti-iračke militante na prostoru policijskog centra za obuku Golbasi"

Turska vojska navodno priprema članove organizacije zvane “Slobodna vojska Iraka” kako bi otvorile put prema svrgavanju iračkog premijera Nuri al-Malikija. Citirajući obavještajne izvore turski list Aydinlik Gazete navodi kako se irački militanti nalaze na prostoru policijskog centra za obuku Golbasi.
U izvještaju se navodi podatak kako su jesenas u Tursku doputovali irački militanti povezani sa bivšim iračkim podpredsjednikom Tariq al-Hashemijem, koji je pobjegao u Tursku nakon što ga je irački sud proglasio krivim za nekoliko ubojstava, te se uputili u Golbasi na obuku. 
Također iz istih izvora navodi se podatak da bivši zamjenik Saddama Husseina, Izzat Ibrahim al-Douri, pomaže Ankari u naporima za rušenjem iračkog premijera al-Malikija.
Douri, nekad druga najmoćnija osoba u zemlji, rekao je da se nalazi u provinciji Babil kako bi podržao protivnike vlasti.
U Iraku se još od kraja prosinca održavaju brojni prosvjedi nakon što su tjelohranitelji ministra financija Rafie al-Issawija uhićeni pod optužbom za terorizam. Prosvjednici smatraju kako je do uhićenja došlo na osnovu sektaških podjela te zahtijevaju obustavu provedbe protu terorističkih zakona.
Irački premijer Nuri al-Maliki kritizirao je početkom siječnja turske vlasti za uplitanje u unutarnja iračka pitanja, odgovorio je tako na Erdoganove optužbe da se Irak ponaša sektaški i prijetnju da ga čeka sudbina Sirije.
http://www.advance.hr