Hrvatska strategija borbe protiv ISIS-a: Sve o radikalnim islamistima u Hrvatskoj

EKSKLUZIVNO: PRVI INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ Pozadina borbe protiv ISIS-a: Sve o radikalnim islamistima u Hrvatskoj

Sigurnosni sustav dignut je na treći stupanj pripravnosti: 100 osoba stavljeno je na popis potencijalno opasnih ekstremnih islamista

U Zvorniku, nešto iza 19 sati, 28. travnja ove godine u malenu policijsku postaju ulazi naoružani muškarac. Zove se Nerdin Ibrić, odmah otvara vatru, jednog policajca ubija na ulazu, a prije nego što će i sam poginuti, ranjava još dvojicu.

Dva mjeseca kasnije, posve neočekivano, Ministarstvo unutarnjih poslova RH rizičnom je proglasio predstavu na Dubrovčakim ljetnim igrama nastaloj po knjizi “Elementarne čestice” Michela Houellebecqa, poznatog po radikalnim antiislamskim stavovima.

Organizator vijeća o tome treba li je skinuti s programa ili ne te odlučuje da predstava ostaje, a policija ništa ne prepušta slučaju. Vidljivo i brojčano jako osiguranje prati generalnu probu i premijeru u ponedjeljak, gledatelje se diskretno legitimira i pretražuje, a pred Lovrijencem je postavljen policijski punkt.

U međuvremenu je hakirana i službena web stranica festivala.

Grupa koja se proziva Black Virus X Sec Team ostavlja na njoj poruku u kojoj poziva na prestanak izraelskog financiranja “naše braće i sestara” i traži slobodu za Palestinu i slavu za Hamas.

Propaganda ili provokacija?

Globus je, bez namjere širenja panike, u razgovoru s izvorima iz obavještajne zajednice, nizom neovisnih stručnjaka za sigurnost i analitičarima objektivno ispitao stanje i procijenio rizik od terorizma u zemlji.

Prijeti li Hrvatskoj doista teroristički udar? Situacija je sljedeća.

U zemlji u ovom trenutku živi između 50 i 100 osoba, koje se može nazvati ekstremnim islamistima zbog svojih uvjerenja, stavova i razmišljanja, a uglavnom su s područja Pule, Rijeke i Zagreba, potvrdili su nam izvori iz obavještajne zajednice. Nitko od njih, prema saznanjima službi, trenutno nije radikaliziran na način da bi planirao i pokušao izvršiti teroristički napad, ali ključni među njima dobro su poznati.

41 borac na milijun stanovnika omjer je u BiH, što je jedan od najvećih europskih prosjeka

U NOVOM BROJU GLOBUSA donosimo ispovijesti žena koje su na udaru muževa iz pakla. Samo u 2014. godini trinaest žena partner je ubio, trideset četri sliovao, a još njih 338 zadobilo je ozljede. Otkrivamo kako su Šveđani partijanje na jahti u najljepšim jadranskim uvalama pretvorili u globalni biznis, doznajemo sve o čudesnim građevinama na otoku Viru i donosimo reportažu o najstrašnijem mjestu u Europi: Globusovi reporteri proveli su 24 sata s imigrantima kod mađarskoga Morahaloma gdje se gradi zid prema Srbiji.

U rubrici Politika istražujemo koji su razlozi velikog sindikalnog poraza, donosimo politički izvještaj o krajuKukuriku koalicije, pišemo o kukuruznom moljcu i birokraciji, doznajemo sve o Korčuli u briefingu s gradonačelnikom Andrijom Fabrisom i donosimo intervju s Miloradom Pupovcem.

Pišemo o carstvu lubenica od 15 milijuna kuna u Neretvi, istražujemo napredak web portala za rezervaciju smještaja booking.com i donosimo sve o silicijskoj dolini istočnog svijeta – gradu Bangalore.

Donosimo reportažu o novoj egipatskoj metropoli, koja se gradi između Kaira i Sueskog kanala za pet milijuna ljudi, bit će sedam puta veća od Pariza, a gradnja će koštati 300 milijardi dolara. Saznajemo sve o Wolfgangu Schaubleu – najboljem kancelaru kojeg Njemačka nikad nije imala i donosimo ekskluzivni intervju sa veleposlanikom islamske Republike Iran.

U rubrici Život saznajemo sve o novom medicinskom otkriću – Viagri za žene, doznajemo zašto je Pluton poznat kao planet žena i pišemo o trendu Malci koji je zaludio svijet.

Slavni talijanski redatelj Paolo Magelli za Globus komentira dubrovačku premijeru ”Elementarnih čestica“.

Globusovi reporteri razgovarali su s kanadskom autoricom dječje književnosti Ashley Little o ženskim bandama, pišemo o neobičnom filmu o “Gospođi s broja 6”, doznajemo kako je Meštrović Majku Hrvata prodao Srbima i pišemo o scenariju za film “Pravi detektiv”.