Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

Hrvatska daje 40 mil. kuna SKB-u Mostar

Must Read

Hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić i ravnatelj SKB-a Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić danas će u Zagrebu potpisati ugovor na temelju kojega će mostarska bolnica dobiti značajna sredstva iz proračuna Republike Hrvatske, piše Večernji list BiH. Iako jučer nitko nije želio precizirati o kojem je iznosu riječ, neslužbene informacije govore kako će SKB Mostar na temelju tog ugovora dobiti 40 milijuna kuna iz hrvatskog proračuna.

Velika pomoć Hrvatske

Ugovor ćemo potpisati u srijedu (danas, op. a.) i tada će biti otkriveni njegovi detalji. Samo mogu reći kako je ovo velika pomoć Hrvatske mostarskoj bolnici, osobito jer se događa u trenutku koji je iznimno težak za SKB Mostar zbog velikih dugovanja. Jedan od uvjeta koji su nam postavljeni je bio da se taj novac utroši na izmirivanje obveza prema dobavljačima i to će biti urađeno“, rekao nam je jučer u telefonskom razgovoru ravnatelj Kvesić.

Ističe kako dugovanja prema pojedinim dobavljačima traju više od deset godina te kako, uz sve poteškoće s plaćanjem, ti ljudi nikada nisu odustali od potpore SKB-u Mostar.

Svjesni smo kako ovo neće riješiti sve naše probleme, ali će riješiti dio problema s dobavljačima i osigurati normalnu opskrbu lijekovima tijekom iduće godine. Bolnica će funkcionirati znatno bolje nego što je to bio slučaj do sada i sigurno je kako će poboljšanje osjetiti i pacijenti“, zaključio je Kvesić. Današnje potpisivanje ugovora je realizacija obećanja koje je hrvatski premijer Andrej Plenković dao mostarskoj bolnici prije nekoliko mjeseci tijekom posjeta toj instituciji.

Razgovori koje su s nama vodili predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović i čelnici hrvatske države na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem su realizirani na ovaj način. Politika je svakako potpomogla ovaj proces i tako pokazala da nisu zaboravili na SKB Mostar. Ono što je naša želja je da se bh. politika ponaša na sličan način i pokaže više zanimanja za rješavanje problema u zdravstvu. Ne mislim pri tome samo na SKB Mostar nego i na sve bolnice u Bosni i Hercegovini koje imaju velikih problema s izmirivanjem svojih obveza i pružanjem kvalitetnih usluga pacijentima“, ističu sugovornici.

Inače, prema službenim podacima, dug prema dobavljačima na kraju prošle godine bio je gotovo 50 milijuna maraka. To znači kako će kroz veliku pomoć iz proračuna RH sada biti riješena petina tog dugovanja, a naši sugovornici poručuju kako se nastavljaju tražiti rješenja za rješavanje ostalih dugovanja.

Način plaćanja usluga

Naš konačni cilj je dovesti poslovanje SKB-a Mostar na pozitivnu nulu. Ovakvim potezima odgovornih politika bili bismo blizu toga cilja. Također, kada bi bolnica naplatila sve usluge koje obavi, naše poslovanje bilo bi pozitivno. Nadamo se kako će s promjenom načina plaćanja bolničkih usluga to pitanje biti riješeno“, zaključili su sugovornici. Kao jedan od najvećih dužnika prema mostarskoj bolnici spominje se Zapadnohercegovačka županija.

Od 2010. do 2016. godine osiguranicima Zavoda zdravstvenog osiguranja Zapadnohercegovačke županije pruženo je usluga u iznosu od 155,270.969 KM, s tim da je naplaćeno 66,200.738 KM, iz čega proizlazi razlika između pruženih i naplaćenih zdravstvenih usluga za razdoblje od 2010. do 2016. u iznosu od 89,070.231 KM“, navode revizori u izvješću koje je nedavno objavljeno u medijima. Pomoć koju danas daje službeni Zagreb SKB-u Mostar je i više nego dobrodošla.

Ipak, trajno rješavanje problema će se dogoditi onda kada bolnici bude omogućeno naplatiti sve usluge koje obavi.

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ako Kamala Harris zamijeni Bidena, istraživanje pokazuje da bi se vodstvo Trumpa u anketama samo povećalo

Nakon katastrofalne izvedbe predsjednika Joea Bidena u debati, istraživanje je pokazalo da bi se, ako ga demokrati odluče zamijeniti...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -