Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

HRVATICA KOJA JE ZATVORILA POSAVSKE BRANITELJE: Tko je Gordana Tadić, glavna tužiteljica BiH čija je karijera obavijena velom tajne?

Must Read

Bio je ovo izuzetno buran tjedan za Tužiteljstvo BiH. Još se nisu smirile strasti oko uhićenja desetero Hrvata optuženih za ratne zločine nad Srbima u Orašju već je pokrenuta masovna policija akcija u kojoj je uhapšen bivši ministar unutarnjih poslova BiH, a iz Republike Srpske stigla je informacija, pa onda demant o podizanju kaznene prijave MUP-a te “države u državi” protiv hrvatskih generala, među kojima su Ante Gotovina i Damir Krstičević piše Jutarnji list.
Svi ti predmeti trenutačno su na stolu Gordane Tadić, nove vršiteljice dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, Hrvatice koja je na tu funkciju imenovana upravo u trenutku kada su podignute optužbe protiv Hrvata u Orašju. Detalji iz njenog dvadesetogodišnjeg rada malo su poznati, nije davala intervjue za novine, malo je njenih izjava u rijetkim istupima u javnosti. Štura biografija otkriva na kojim je sve radnim mjestima tužiteljica Tadić do sada radila, ali ništa više od toga, pogotovo ništa iz delikatnih predmeta i istraga s kojima se susretala. Sve oko gospođe Tadić obavijeno je velom tajne.
Svoju novu vruću fotelju preuzela je u krajnje delikatnom trenutku za BiH. Zemlja bi trebala krenuti na europski put i Bruxelles očekuje da se zatvori knjiga iz prošlosti, ali u njoj je još bezbroj neotkrivenih detalja iz ratnih zbivanja koji opterećuju odnose Bošnjaka, Hrvata i Srba. A i europski političari znaju da bez procesuiranja onih koji su u ratu u BiH počinili najgore zločine nema budućnosti, pa Gordana Tadić tek treba dokazati da je BiH pravosuđe na visini tog teškog zadatka. A pri tome i ono najvažnije, da je nova glavna tužiteljica nepristrana, spremna razbiti famu da je pravda u BiH selektivna i da je kroje politički moćnici.
Počela u Živinicama
Tadić je ulogu glavne tužiteljice preuzela od Gorana Salihovića koji je posljednjih dana rujna privremeno udaljen s tog mjesta. Preko noći je tako postala jedna od najmoćnijih žena u BiH, koja će odlučiti o sudbini brojnih optužnica, a sada su najaktualnije one za Hrvate. Stotine tih optužnica godinama stoje u ladici tužiteljstva, za sada ih nitko nije aktivirao, ali nakon “slučaja Orašje” i sada udara iz Republike Srpske potpuna je enigma što se će dalje događati. Hoće li politika ponovo umiješati prste što je činila i za mandata bivšeg tužitelja Gorana Salihovića ili će Gordana Tadić, pravnica s velikim iskustvom na istragama oko ratnih zločina vratiti dignitet Tužiteljstvu.
Gordana Tadić rođena je u Živinicama 1962., a diplomirala je pravo u Sarajevu. Nakon položenog pravosudnog ispita radila je u privredi, a 1996. po prvi se puta susrela s predmetim na kojima je pisalo stroga tajna. Bili su to oni koji otvaraju delikatne istrage oko ratnih zločina u BiH kojih je bilo sa sve tri strane, bošnjačke, srpske i hrvatske.
Tadić je djevojačko prezime Krešić, a BiH mediji navode da joj je rođak Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH. Intrigantni detalji iz Krešićeve biografije zainteresirali su javnost, pa se tako spominje da je bio na službi u JNA, a kada je počeo rat u BiH pristupio je Armiji BiH, a ne HVO-u. Alija Izetbegović ga je nagradio visokim odličjima, a tek kada je strelovito napredovao postao je i član HDZ-a BiH.
Nova tužiteljica karijeru je započela kao zamjenica općinskog tužitelja u Živinicama, mjestu južno od Tuzle koje je u sklopu Federacije BiH i gdje su Bošnjaci u većini od 80 posto. Radila je na osjetljivim predmetima koji su bili povezani s istragama iz ratnog perioda, a dužnost kantonalne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva TK preuzela je 2003. godine i to obavljala do 2011. Za tužiteljicu Tužilaštva BiH imenovana je krajem 2013., a sada je postala i prvi čovjek institucije koja je osnovana 2003. godine.
Da se mnogo politike vuklo i vuče oko Tužiteljstva BiH nije neka posebna tajna. Bivši glavni tužitelj Goran Salihović otišao je s te dužnosti nakon što je protiv njega pokrenut stegovni postupak zbog propusta u radu, a on je tvrdio da je riječ o osveti jer je otvorio istragu protiv Milorada Dodika zbog organiziranja referenduma u Republici Srpskoj.
Stavljalo mu se na teret mnogo toga, da je štitio političare, da je imao kontakte sa sucima koji su ocijenjeni neprimjerenim, da se miješao u sudske postupke, da je opstruirao razne procese i davao lažne informacije. U
red disciplinskog tužiteljstva koji djeluje pri Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH zaključio je da su sve te optužbe posve dovoljne da Salihović ode s dužnosti, bez obzira što je on ukazivao da je riječ o montiranom procesu i lažnim optužbama. Već prije je Salihovića optuživao i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić da je opstruirao istrage koje su vukle tragove do najpoznatijih BiH političara i tako prikrivao kriminal. Mektić je otišao i korak dalje pa je kao Srbin koji je član konkurentske stranke od Dodikove kazao da Salihović nije uopće imao namjeru provesti istragu protiv šefa Republike Srpske.
Misteriozne akcije
U tom loncu gdje su se kuhale optužbe i opravdanja teško se može snalaziti. Kao što se teško i danas može snalaziti u BiH prilikama, gdje svatko vuče na svoju stranu, a kriminal i korupcija cvjetaju kao nikada do sada. Očito, bilo je vrijeme za promjene u Tužiteljstvu, a sami naslovi u novinama ukazuju koji su se dramatični događaji odvijali posljednjih mjeseci u kojima je Tužiteljstvo na ovaj ili onaj način bilo involvirano. Od toga da je u BiH uhapšeno pet osoba kod kojih je pronađena bomba namijenjena za teroristički napad u Švedskoj, nastavak istrage protiv Lijanovića, hapšenje šest ratnih zapovjednika bosanskih Srba zbog zločina u Kotor-Varoši do hapšenja ratnog policijskog zapovjednika zbog genocida u Srebrenici.
Micanjem Salihovića u prvi je plan je meteorskom brzinom uletjela Gordana Tadić koja je već imala znatno iskustvo u najosjetljivijem odjelu Tužiteljstva, onom koji se bavi procesuiranjem ratnih zločina. Škrta na riječima, glavna tužiteljica rijetko je do sada objašnjavala svoju delikatnu ulogu. S druge strane neki su je povezivali sa svojim prethodnikom s kojim je navodno bila u vrlo dobrim i prijteljskim odnosima.
Ima i onih koji tvrde da je Salihovića i štitila od progona i suspenzija. Magazin ”Dani” tako je pisao prije nekoliko godina da je postojala prijava protiv moćnog Salihovića, zbog sumnje da je počinio kazneno djelo zloupotrebe položaja, da je bio umiješan u ucjene i davanje lažnog iskaza i omogućio svom prijatelju Jasminu Imamoviću, gradonačelniku Tuzle da zadrži stan. Ali istraga nikada nije provedena do kraja i dovodilo se to u vezu sa utjecajem Gordane Tadić koja je u Tuzli imala “svoju bazu”.
Mnoge nikad otkrivene tajne i delikatni odnosi vuku se oko glavnih ljudi koji su radili u Tužiteljstvu BiH. Ima tu i optužbi za pristranost, prikrivanja zločina i zločinaca, političkih pikanterija, svega i svačega.
Teško je naravno realno procijeniti koliko u optužbama koje i sada pršte na sve strane ima istine ili su rezultat povrijeđenosti kada se dirne u nečije dvorište. Ima tako i pikanterija iz prošlih vremena u kojima se spominje ime Gordane Tadić, prije svega kada je zamijenivši Vesnu Budimir postala tiužiteljica u Tuzli.
Nije nikada do kraja razjašnjena ni uloga Vesne Budimir koja je dugo vremena radila na predmetima u kojima su žrtve bili Hrvati u Trusini. Iz posve nepoznatih razloga, bar su tako pisali mediji, Budimir se povukla i prešla na dužnost suca Ustavnog suda, a govorilo se da je jedan od razloga napuštanja vruće fotelje tužiteljice bilo što je svim snagama pokušala spriječiti da se među optuženima nađe i Zulfikar Ališpagu Zuku. Kada je Budimir otišla zamijenila ju je Gordana Tadić, a koliko su afere iz prošlosti bile raščišćene teško je danas procijeniti. Uglavnom iz Tuzle je krenula njena karijera tužiteljice koja ju je dovela u Sarajevo, a sada i na najdelikatnije mjesto u BiH.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Najveći izdajnik u povijesti Hrvatske podijelio je zemlju neprijateljima pa pobjegao. Danas je tek ikona neobrazovanih….

SAMO tridesetak kilometara od Sarajeva nalazi se selo Bradina. Radi se o relativno nevažnom mjestu u kojem posjetitelji mogu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -