Published On: Uto, ruj 20th, 2016

HDZ I MOST NASTAVILI PREGOVORE: Nova Vlada Hrvatske do sredine sljedećeg mjeseca

Završio je drugi krug pregovora čelništva HDZ-a i Mosta o poslijeizbornoj suradnji i sastavljanju nove vlade Hrvatske. Dogovorena je, kako javlja HRT, platforma za buduću stabilnu Vladu i hodogram promjena. Neke od Mostovih uvjeta moguće je ostvariti odmah, a idući sastanak je najavljen za idući ponedjeljak, kazali su čelnici HDz-a i Mosta Plenković i Petrov. Nije se pričalo o ministarstvima, ona će biti predmet budućih razgovora, dodali su.
Današnji razgovori su bili fokusirani na 7 Mostovih točaka. Dio tih točaka realno je ostvariv na početku saziva Sabora, dio tih točaka bit će sigurno dio programa Vlade RH s jasno definiranim hodogramom. Pojedine točke zahtijevaju dodatne konzultacije. Dogovoreno je da naši stručnjaci precizno definiraju zaključke po svakoj od tih točaka, a idući će se sastanak održati idući ponedjeljak”, izjavio je nakon završetka razgovora Andrej Plenković. “Radimo na platformi stabilne vlade”, dodao je.
Božo Petrov je izrazio zadovoljstvo načinom na koji su protekli razgovori. “Neke su stvari provedive odmah, a za neke se čeka riječ stručnih skupina”, kazao je Petrov. Nada se da će idući ponedjeljak razgovori biti gotovi – barem što se tiče ovih 7 jamstava. Dodao je da Most ovog trenutka neće inzistirati na isključivom gospodarskom pojasu, ako im stručnjaci daju jasne protuargumente. Za pristojbu javnom rtv servisu kazao je kako će se ići u smanjenje HRT pristojbe, ali ne ovog trenutka, nego u roku od 6 mjeseci.
“Unutar 30 dana konstituirat će se Sabor i izglasati zakoni. Za stvari koje zahtijevaju dodatne pripreme – HDZ i Most će potpisati sporazum u kojemu će se naznačiti stvari koje se trebaju učiniti, s jasno izrađenim rokovima”, kazao je Petrov.
Plenković je dodao kako su se brzo dogovorili vezano za prava državnih dužnosnika, korištenja tri preferencijalna glasa na izborima, financiranja političkih stranaka i HNB-a.
“Sustavno pristupamo HRT-u, smatramo da se ona mora restrukturirati, a pitanje pretplate je u nadležnosti NO-a HRT-a i vezana je za sporazum s Vladom. To nisu stvari koje se mogu donositi temeljem dogovora dviju političkih stranaka”, dodao je Plenković.
Dužnosnici dviju stranaka Davor Ivo Stier i Miroslav Šimić kazali su kako bi nova Vlada Hrvatske mogla biti izabrana odmah nakon konstituirajuće sjednice na kojoj će biti usvojeni zakoni na kojima insistira Most, a koje dvije strane usuglase- pdnosno najkasnije u sljedečih 25 dana. /HMS/

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x