Published On: Uto, ruj 20th, 2016

Moore: Nisam zabrinut za stabilnost BiH

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore izjavio je u intervjuu za Dnevni avaz da referendum u Republici Srpskoj, planiran za 25. rujan, smatra potpuno beskorisnim.
„Ponovit ću, referendum je beskoristan! Nije moguće promijeniti sudsku odluku referendumom“ kazao je Moore.
On, međutim, nije zabrinut za stabilnost u Bosni i Hercegovini.
„Ovaj narod suviše je propatio u posljednjih 25 godina da bi opet prolazio kroz isto. Susjedne države, uključujući Hrvatsku i Srbiju, podržavaju suverenitet i stabilnost BiH. Želim vjerovati da su trenutne političke turbulencije isključivi odraz predizbornih kampanja te da će se uskoro smiriti, a da će političari nastaviti biti odgovorni prema narodu i prosperitetu“ kazao je.
General NATO-a Petr Pavel izjavio je da bi BiH mogla postati utočište za terorizam. Budući da se OSCE bavi pitanjima koja se odnose na prevenciju terorizma i nasilnog ekstremizma, jedno pitanje Moore odnosilo se i na ovu temu.
„Nijedna država na svijetu nije, na našu veliku žalost, imuna na terorizam. Bosna i Hercegovina po tome se ne razlikuje ni od drugih država. Ono što je bitno jeste da svi, u BiH i van nje, učinimo sve što je u našoj moći da odgajamo tolerantne generacije koje poštuju sva prava drugih i da se svim silama suprotstavimo radikalizmu, nasilnom ekstremizmu i terorizmu. Naša misija radi na tome na raznim nivoima, uključujući suradnju s lokalnim i s vjerskim zajednicama – zaključio je šef Misije OSCE-a.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x