Published On: Uto, velj 19th, 2013

Haradinaj: Rado bih se rukovao s Dačićem

LJUBLJANA – Čelnik Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da bi se rado rukovao s premijerom Srbije Ivicom Dačićem, kao i drugim predstavnicima Srbije ako bi se s njima susreo.
Haradinaj je u intervjuu za TV Slovenija izrazio potporu dijalogu Beograda i Prištine i rekao da od tih razgovora očekuje “konačnu normalizaciju odnosa”, odnosno “normalan život u obje države” što se “događa polako, ali se događa”.
“Kada bih se sreo s Dačićem rado bih se s njim rukovao kao i sa svakim drugim prestavnika Srbije”, rekao je Haradinaj u razgovoru s dopisnicom TV Slovenije iz Beograda.
Na pitanje kakav dogovor očekuje za sjever Kosova – da li širu autonomiju od one koju predviđa plan Marttija Ahtisaarija, Hardinaj je odgovorio da vlasti u Prištini slijede taj plan i ustav, a oboje predviđa “neku vrstu samouprave za kosovske Srbe na sjeveru što je za sada za njih labav pojam “.
“Ahtisaari je predvidio samoupravu sa Srbe u središnjem Kosovu dakle u enklavama i za Srbe koji žive na sjeveru Kosova”, rekao je on i dodao da za sada Srbima se sjeveru to nije moglo da se omogući, ali i izrazio uvjerenje da će to biti moguće poslije dogovora.
Autonomija bi prema njegovom mišljenju bila “u smislu lokalne samouprave, općinske, onako kako vrijedi i drugdje na Kosovu”, odnosno bila bi “u okviru općina” kao i drugdje na Kosovu.
Haradinaj nije želio odgovoriti na pitanje novinarke o tome što ga je srpsko tužiteljstvo optužilo da su već u prvom haškom procesu protiv njega ubijeni svi svjedoci.
Na kraju razgovora, objavljenoj na internet stranici Televizije Slovenija, Hardinaj je izrazio želju za što skorijim približavanjem Europskoj uniji kako Prištine, tako i Beograda.