Published On: Uto, velj 19th, 2013

Uzrok smrti akademika Redžića još nije poznat

Vještak sudske medicine, patolog Hamza Žujo, rekao je da još ne može saopštiti uzrok smrti akademika Sulejmana Redžića, čije je tijelo pronađeno 21. januara u kanjonu rijeke Miljacke na lokalitetu Lapišnica.
“Još nije sve zaokruženo, tako da u ovom trenutku nisam u mogućnosti da kažem bilo šta u vezi s tim”, rekao je Žujo Srni.
Tijelo akademika Sulejmana Redžića pronašli su slučajno lovci na veoma nepristupačnom terenu, u zoni odgovornosti Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo. Obdukcija je izvršena odmah po izvlačenju tijela iz kanjona, ali uzrok smrti još nije utvrđen.
Redžićev nestanak prijavila je porodica 9. januara, a pojedini mediji njegovu smrt povezuju sa grupom “Ševe”, s obzirom na to da je radio vještačenje u sudskom procesu protiv nekadašnjih operativaca AID-a Edina Garaplije, Harisa Peze i Refika Murana, optuženih za otmicu i pokušaj ubistva Nedžada Herende.
Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 Sulejman Redžić bio je šef Katedre za ekologiju i zaštitu prirodne okoline na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, gdje je vodio i Centar za ekologiju i prirodne resurse.