Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

HALAL ZVONKO IZ DRUGE GALAKSIJE IMA SUPER NOVU IDEJU: Tamo gdje su Hrvati manjina u BIH, trebaju glasovati za SDA!

Must Read

Dugo je lutala cvjećarska politika u BIH. Od ranih 90-ih dok je još tvrdila kako Bošnjaci ne postoje , i kako su hrvatsko cvijeće, preko ustaše Kraljevića, koji je postrojavao Bošnjake i Hrvate u HOS-u obraćajući se Bošnjacima kao naoružanom Cvijeću, do današnjih dana kada je formalno, izjavom u Oslobođenju prije neki dan, Vrhovni zubar, jedine preostale ustaško-stomatološke partije u BIH, Zvonko Jurišić, od posuškog Zagorja, (na sramotu ili čast istog tog Zagorja?) priznao, da su Hrvati, prema političkom poimanju prvog od pravaških idiota, postali zapravo bošnjačko cvijeće. Nit manje nit više, Jurišić Zvonko, sarajevski omladinac, i potomak nekadašnjeg predsjednika Saveza komunista BIH kaže – u općinama gdje smo manjina, podržat ćemo kandidate za načelnike iz SDA. 

I dok se stožerne stranke HDZBIH i HDZ1990 suprotno načelima   HNS-a, koje su sami izglasali, suprotno nacionalnim interesima Hrvata u Sredjnoj Bosni, i dan danas , par tjedana pred izbore ne uspijevaju dogovoriti oko zajedničkog kandidata u Busovači, Jajcu, Novom Travniku, Vitezu i slično, dodatni idiotizam iz hrvatskih redova stiže iz HSP-a. Jer Hrvati uvijek mogu niže. Tako će pravaškoj politici u tim istim gradovima, politički bliži biti bošnjački načelnici nego bilo koji Hrvat koji se bude kandidirao. Dotud je došao Zvonko. Do finiša vlastitog političkog tumaranja. Lentu najzalutalijeg može mu preoteti samo Budimir.

Zanimljivo, u takvim općinama, di će biti li-la oko toga hoće li Hrvat ili Bošnjak na načelničku fotelju, SDP i SDA koji su navodno jako zakrvili na nacionalnoj razini ovdje imaju posve harmoničan dogovor i po jednog kandidata. Čisto da se bošnjački interes ne povrijedi. Tom jedinstvenom kandidatu pomoći će i naš Zvonko. Ma koliko ta pomoć bila jadna.

Evo što je kazalo to nešto što se zove Zvonko  , vođa tog nečeg što zove se pravaštvo, u interviewu Oslobođenju, novini kojoj je još kao mladi omladinac davao izjave o ljubavi prema štafeti:

Kako ste konkretno prevazišli sukob sa SDA oko formiranja vlasti u Kantonu 10?

– Vlast u Herceg-bosanskoj županiji je formirana onako kako je formirana, izrazili smo svoje žaljenje i nezadovoljstvo jer su u protekla tri mjeseca HSP i SDA bili odlučni i čvrsti u obrani Ustava i zakonitosti na razini Federacije BiH, bili su pravi partneri i pokazalo se da je ta suradnja jako dobra i zato nam je žao što je SDA na razini te županije formirala vlast sa ovim drugim strankama koje su, recimo tako, bile na drugoj strani.

• Kako su Vam to iz SDA obrazložili?

– Mi smo dobili jedno pojašnjenje i sasvim nam je jasno da je u tom kantonu SDA jedina stranka iz reda bošnjačkog naroda, odnosno stranka koja ima zastupnike Bošnjake. Oni su u tome našli razlog za ovakvo formiranje vlasti. Dakle, da bi bolje štitili interese Bošnjaka. Mi smo pojasnili da je naš izaslanik u Domu naroda Josip Perić napravio jako puno za Bošnjake na tom području. Možda je uradio više za njih nego politički predstavnici bošnjačkog naroda i nije bilo bojazni da interesi Bošnjaka ne bi bili dobro štićeni. Ali dobro… možda su lokalni političari našli više interesa sa ovom grupacijom, jer su i dosad više surađivali. Nije to bila preporuka vrha stranke. Mislim da bi ipak sve izgledalo drugačije da se sačekalo još mjesec ili da prođu izbori.

• Šta podrazumijeva najavljena logistička i politička saradnja sa SDA za predstojeće lokalne izbore?

– I jedna i druga stranka odredile su po dva člana koji će pripremiti draft jednog sporazuma o suradnji političkih stranaka HSP-a i SDA i u narednih petnaestak dana, nakon odluka Ustavnog suda, napravit ćemo još jedan sastanak i na tom sastanku bismo trebali imati taj draft da bismo sporazum usvojili. U tom sporazumu bi bilo navedeno na koji način bi taj savez funkcionirao na svim razinama. Trenutno imamo izvrsno funkcioniranje na federalnoj razini. U ovom svemu HSP se pokazao kao djelotvorna stranka i odgovoran politički subjekt koji je prepoznao i probleme u FBiH i veoma su se odgovorno odnosili svi naši ministri i zastupnici i predsjednik Federacije. Sad sporazumom želimo naglasiti što raditi ubuduće, koji su planovi, prioriteti. I naš jučerašnji susret polučio je zaključke i to sve može poslužiti kao signal našim organizacijama na nižim razinama da mogu praviti političke kontakte međusobno. Na primjer, tamo gdje HSP nema kandidata za načelnika, gdje je većinsko bošnjačko stanovništvo, a nema realnih izgleda da neko iz hrvatskog naroda postane načelnik, mi ćemo dati potporu kandidatima SDA. I obrnuto, tamo gdje SDA nema kandidata, mi možemo tražiti njihovu potporu. Suradnja predviđa i komunikaciju među članovima biračkih odbora i izbornih promatrača kako ne bi došlo do nekih krađa, zatim veliki dio podružnica HSP-a nema svoje urede, moći ćemo koristiti prostore SDA.

• Da li je predviđeno takav sporazum ponuditi NS Radom za boljitak ili možda još nekome?

Steklo se vrijeme da možemo napisati jedan sporazum. Politika je takva; ona je i programska i matematička. Bit će nam potrebne i druge stranke. Dosad se i NS Radom za boljitak pokazala kao stabilan partner i mislim da je to neka okosnica u daljnjem radu. NS Radom za boljitak jeste multietnička stranka, ali vidjet ćete na lokalnim izborima da će ta stranka i unutar hrvatskog naroda dobiti veliko povjerenje. Sve je otvoreno.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Unblemished Omerta

Finally! That was, I suppose, the first thought that came to the minds of most normal people in Bosnia...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -