Published On: Pet, lip 14th, 2013

Građani BiH definitivno putuju u Hrvatsku s putovnicom, a evo gdje sve mogu prijeći granicu

SARAJEVO – Vijeće ministara BiH danas je jednoglasno utvrdilo prijedloge sporazuma o graničnim prijelazima io pograničnom prometu sa Hrvatskom, koji će i nakon pristupanja ove zemlje EU omogućiti nesmetan protok robe i kretanje ljudi.

Nakon telefonske sjednice Vijeća ministara saopšteno je da će Ministarstvo sigurnosti sporazume proslijediti Predsjedništvu BiH u dalju proceduru. Kolektivni šef države nadležan je za zaključivanje ovih sporazuma i za određivanje potpisnika. U Predsjedništvu BiH nam je potvrđeno da je za iduću sedmicu planirano održavanje sjednice, ali da još nije poznato da li će na njenom dnevnom redu biti i zaključivanje sporazuma o graničnim prijelazima i pograničnom prometu sa Hrvatskom.

Prema ranijem planu, oba sporazuma, kao i interpretativna izjava o korištenju luke Ploče io opskrbi Neuma preko teritorija Hrvatske trebali bi biti potpisani u Bruxellesu 19. juna 0,11 dana prije nego što ova susjedna zemlja postane članica Europske unije.

Zoran Perković, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH, kaže da sporazumi imaju ugrađenu klauzulu po kojoj stupaju na snagu danom potpisivanja, dakle prije ratifikacije u obje države, i da primjena počinje 1. srpnja.

“Građani BiH će prelaziti granicu s Hrvatskom na međunarodnim graničnim prijelazima, a mogu je prelaziti s biometrijskim pasošem i sa starim pasošom, uz koji će im ubuduće trebati viza za Hrvatsku”, naglasio je Perković komentirajući medijske spekulacije da bh.. građani neće moći nesmetano putovati u Hrvatsku zbog kašnjenja s parafiranjem i potpisivanjem sporazuma o prijelazima i pograničnom prometu.

Iz Vijeća ministara saopštili su da se vizni režim neće primjenjivati ​​na bh.. državljane koji žive u pograničnom pojasu s Hrvatskom i kojima će nesmetano kretanje biti omogućeno izdavanjem pograničnih propusnica. Novi sporazum o pograničnom prometu propisuje da ove propusnice BiH izdaje građanima Hrvatske, a vlasti ove zemlje propusnice izdaju bh.. državljanima. Stanovnicima u pograničnom pojasu na “raspolaganju” je 20 malograničnih prijelaza.

 Planirano da sporazumi budu potpisani u Bruxellesu 19.juna 0,11 dana prije nego što Hrvatska postane članica EU

“Stanovnici pograničnog područja smiju prelaziti zajedničku državnu granicu, pod uvjetom da predoče pograničnu propusnicu, da nisu osobe koje se smatraju prijetnjom za javni poredak, unutarnju sigurnost, javno zdravstvo ili međunarodne odnose Hrvatske, odnosno BiH i bilo koje države članice EU”, navedeno je u priopćenju Vijeća ministara BiH.

Također, pravo na povlastice u pograničnom pojasu nemaju osobe protiv kojih u bazama podataka stranaka sporazuma postoji upozorenje za odbijanje njihova ulaska zbog prije naznačenih razloga ili ako je izdano upozorenje u šengenskom informacijskom sustavu za odbijanje njihova ulaska na područje EU.

I sporazumi o graničnim prijelazima io pograničnom prometu parafirani su preksinoć u Zagrebu, nakon čega je danas sazvana i održana telefonska sjednica Vijeća ministara BiH.

Na zajedničkoj državnoj granici između BiH i Hrvatske granični prijelazi Bijača i Gradiška određeni su za međunarodni cestovni promet putnika i robe koje podliježu inspekcijskim kontrolama (proizvodi životinjskog porijekla).

“Granični prijelazi za međunarodni cestovni promet putnika i robe te za promet voća i povrća su Orašje, Izačić, Gorica i Ivanjica. Uz ovih ukupno šest prijelaza određeno je još deset prijelaza za putnike i ostalu robu, osim onih biljnog i životinjskog porijekla”, precizirao je Perković.

Sporazum o graničnim prijelazima definira i pet graničnih željezničkih prijelaza i devet prijelaza isključivao za cestovni promet, odnosno za kamione.

Nadležni za propusnice

Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) zadužena je za personalizaciju propusnica i vođenje središnjih evidencija, a za samo izdavanje propusnica građanima Hrvatske nadležni su Granična policija BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Ranije su iz IDDEEA saopštili da će cijena i ostale pojedinosti u vezi s izdavanjem pograničnih propusnica državljanima Hrvatske biti definirane podzakonskim aktima. Hrvatska je još 6. maja svojim državljanima počela izdavati propusnice za BiH po cijeni od 60 kuna (oko 16 KM) jer bh.. vlasti do tada nisu bile ispunile svoje obveze o izdavanju tih dokumenata.

Carinske kvote

Vijeće ministara BiH jednoglasno je danas utvrdilo i dodatni protokol kojim BiH izražava spremnost da u najkraćem mogućem roku pristupi i okonča proces tehničke prilagodbe teksta Privremenog sporazuma o trgovini s EU u svim segmentima potrebnim za nesmetanu primjenu nakon 1. srpnja.

“Ukoliko Europska komisija prihvati zahtjev BiH za povećanje postojećih godišnjih carinskih kvota za proizvode iz BiH (riba, vino i šećer) u procesu tehničke prilagodbe, izaslanstvo BiH može povećati ili uvesti carinske kvote za iste proizvode podrijetlom iz EU u količinama registriranog prosječnog uvoza iz Hrvatske u BiH u razdoblju 2009 – 2011. godine “, priopćeno je iz Vijeća ministara.