Published On: Pet, lip 14th, 2013

Pod američkim nadzorom 3,1 milijun bh.. građana

BANJALUKA – Pod nadzorom američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), čiji su obavještajci prikupljali audio, video-materijale, fotografije, mejlove i pretraživanja po internetu, po svemu sudeći bio je i 3,1 milijun realne korisnika mobitela u BiH, procjenjuju stručnjaci za sigurnost.

Ovoj frapantnoj brojci vrlo bliskoj ukupnom broju bh.. stanovnika, koji iznosi oko četiri milijuna, svakako treba dodati i građane koji su korisnici interneta, prije svega društvenih mreža, a koji su također bili po prismotrom američkih obavještajaca.

Ovu veliku špijunsku aferu otkrio je bivši tehnički pomoćnik u CIA Edward Snouden, a cijela mašinerija za prisluškivanje i praćenje nazvana je “Bezgranični doušnik”.

Tako je otkriveno da je NSA samo tijekom ožujka ove godine presrela 97 milijardi digitalnih podataka o telefonskim pozivima i razmijenjenim elektroničkim porukama iz cijelog svijeta.

Američke špijunske agencije imale su pristup telefonskim komunikacijama i izvlačile podatke s poslužitelja devet vodećih američkih informatičkih tvrtki, među kojima su “Facebook”, “Google”, “Yahoo”, “Microsoft”, “Skype” i “Apple”, dok je program preko kojeg se sakupljaju podaci nazvan PRIZMA i počeo je s radom 2007. godine.

Zemlje na karti NSA označene su različitim bojama ovisno o intenzitetu nadzora nad njima, tj.. njihovim građanima. Boje variraju od svijetlozelene, što znači najmanji stupanj nadzora, preko žute i narančaste do crvene.

Američka agencija je BiH označila tamnozelenom bojom, koja predstavlja veći stupanj špijunaže. Istom bojom označene su Crna Gora i Hrvatska. Srbija je jedina zemlja na svijetu označena crnom bojom, što znači da je najmanje špijunirana is minimalnim brojem presretanih i snimljenih informacija. Kosovo je izdvojeno iz Srbije i obilježeno je narančastom bojom, što je u rangu s Indijom, Kinom i Egiptom, iz kojih je NSA presrela ubjedljivo najviše podataka.

Iran je zemlja iz koje je prikupljen najveći broj podataka, odnosno najviše prate građane te zemlje.Slijede ga Pakistan, a potom Jordan, Egipat i Indija.

Marko Nicović, stručnjak za sigurnost, siguran je da je vršen ovakav nadzor od strane američke obavještajne službe, te je istaknuo da je prostor bivše Jugoslavije “izbušen” obavještajnim službama.

 Američka agencija BiH je označila tamnozelenom bojom, koja predstavlja veći stupanj špijunaže

“Oni imaju jednu vrstu uvida točno u sva dešavanja, ko ih zainteresuje bude prisluškivan na ovom prostoru. Dakle, ‘veliki brat’ prati ovaj prostor kao neko svoje dvorište u kojem točno zna što se događa”, rekao je Nicović i dodao da je vršen nadzor nad svim korisnicima mobitela u BiH, ali i korisnika društvenih mreža Facebooka, Twittera i drugih. Prema njegovim riječima, čitav svijet je doslovno pod kontrolom SAD, ističući da su oni najjača tehnološka sila pa to koriste bez ikakvih ograničenja.

“Desi se da Wikilliks ili ovaj Snouden iskoči iz te sheme pa ti podaci procure”, rekao je Nicović. On je pojasnio da su SAD prodale većinu softvera u svijetu, a da svaki od tih njih ima “rezervna vratašca” na koja mogu ući njihove obavještajne službe.

“Bez obzira da li se radi o bankama, vladama, ministarstvima, tvrtkama, pojedincima, oni imaju ta vratašca gdje mogu ući i saznati podatke o bilo kojem od tih softvera, koje su prodali bilo gdje u svijetu”, rekao je on. Istaknuo je da ukoliko se vrši nadzor nad narko-terorizmom pokrivaju se riječi, primjera radi heroj, droga, kokain i drugo u tom smislu te se pravi selekcija riječi koje koriste ljudi u toj komunikaciji.

Nakon toga se pravi sistematizacija razgovora i načina izražavanja pa se prema tome prosuđuje da li je neko uvezan u nešto. Isto tako, kad se prate obavještajni kanali, pokrivaju se riječi terorizam, špijunaža ili spominjanje nekih drugih obavještajnih službi, ruska ili egipatska pa se opet vrši sistematizacija.

“Onda se opet pravi drugi pristup sistematiziranim podacima, obrađuju se određena lica i padaju pod obavještajnu analizu i to je beskrajna traka”, pojašnjava Nicović.

Podsjećamo da je na kraju prošle godine u BiH zabilježen 3,1 milijun korisnika mobilnih, te 920.000 pretplatnika fiksnih telefona. Pored toga, službeni podaci s kraja prošle godine pokazuju da je u BiH 2.113.100 korisnika interneta, od čega je na Facebooku aktivno oko 1,5 milijuna građana.

Neke od traženih riječi

– Terorizam

– Špijunaža

– Služba

– Droga

– Kokain

– Heroj

“Spriječili smo napade”

Kit Aleksander, direktor NSA, izjavio je da je prisluškivanje telefonskih i internetskih komunikacija doprinijelo sprečavanju “nekoliko desetina” mogućih napada i upozorio da iznošenje detalja o ovom tajnom programu šteti sigurnosti države, ali i drugih zemalja.

Sa druge strane, Kina je priopćila da ne raspolaže informacijama o Edward Snoudenu, koji se trenutno nalazi u Hongkongu. Kako je izjavio, planira tu da ostane i suprotstavi se eventualnim pokušajima da bude izručen u SAD radi kaznenog gonjenja, ali je i obećao da će objaviti i podatke o metama koje su SAD nadgledale.

Inače, istražitelji vlade SAD započeli su potragu za Snoudenom nekoliko dana prije nego što je on izašao u javnost s informacijama. Hua Čunjing, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine, ponovila je tvrdnju Kine da je ova zemlja žrtva cyber napada i da Peking snažno podržava mjere zaštite na internetu.