Published On: Čet, ruj 20th, 2018

GLAS ZA ŠEFA ILI OTKAZ Radnici izloženi ucjenama u javnim i državnim poduzećima

Pojedini kandidati zloupotrebljavaju svoj položaj kako bi natjerali radnike da im daju glas i učlane se u stranku ili im u suprotnom prijeti otkaz.

Koalicija „Pod lupom“ je još prije službenog početka kampanje zabilježila 31 ovakav ili sličan slučaj u Bosni i Hercegovini, i to mahom u Republici Srpskoj, piše Srpska Info.

Svakim danom kampanje slučajeva je više, pa su na red da uzmu svoju člansku kartu došli i oni koji su posao dobili zahvaljujući svom radu i trudu.

Radnici zgroženi situacijama pričaju da ima svega. Pojedini liječnici ucijenjeni su, tvrde, da neće dobiti specijalizaciju ako se ne učlane u stranku, među radnicima u privatnim poduzećima kruži spisak na koji se moraju potpisati i gaarntirati da će dati svoj glas, a stižu im, kažu, i otvorene prijetnje otkazom.

Također, radnici tvrde da im je rečeno da fotografiraju glasački listić, uz prijetnje da će se znati za koga su glasali na izborni dan, te da će nakon svega snositi i sankcije.

– Nikad nisam bila član partije, niti me to interesira. Međutim, sada mi je otvoreno rečeno da se moram učlaniti u partiju i obećati da ću glasati za jednog od šefova, inače ću dobiti otkaz. Rekli su mi da moraju biti sigurni da mogu računati i na moj glas i da će svakako saznati za koga sam glasala – ispričala je radnica jedne privatne kompanije, koja je molila da joj se ne spominje ime, jer od plaće trenutno hrani djecu.

Dodaje da ovakvih primjera ima na sve strane, a da se od nekih čak traži i da garantiraju da će čitava obitelj glasati za tog kandidata.

Previše je ovakvih sučajeva da bi se o tome šutjelo, kažu u Koaliciji „Pod lupom“, koja prati izborne aktivnosti i iz koje već odavno upozoravaju na zloupotrebu funkcija određenih kandidata u svrhe kampanje.

– Ovakvi slučajevi su zabilježeni u mnogim privatnim poduzećima, ali i javnim – tvrdi direktor Koalicije „Pod lupom“ Dario Jovanović, te dodaje da je izvještaj sa svim primjerima nedavno i javno objavljen.

Dodaje da je mnogo slučajeva nedozvoljenih pritisaka na radnike, te da ovo nije samo predmet Izbornog već i Kaznenog zakona BiH, jer se radi o kaznenom djelu.

– Ovo su samo zabilježeni slučajevi, a ima mnogo i onih koji o tome šute. Bitno je da se o ovome javno govori, te da se ovakvi slučajevi prijave Središnjem izbornom povjerenstvu, policiji ili anonimno našoj koaliciji – dodaje on.

Partitokracija vlada

Radnici su svjesni da šutnja, u ovom slučaju, nikako nije zlato, međutim, rijetko se usuđuju progovoriti i požaliti na šefa. Upravo zbog toga oni koji nisu dio partije nemaju puno izbora u državi u kojoj vlada partitokracija, pa više ne vide izlaz, osim onog iz države, tvrdi politička analitičarka Tanja Topić.

– Radnici koji nisu u partijama imaju jako malo mogućnosti i skoro nikakve šanse za napredovanje. Veze, partitokracija i nepotizam su toliko zahvatili svaku poru života da se bojim da je kasno za bilo kakvu reakciju. Problem je što smo godinama šutjeli, a malo, ili gotovo nikako, reagirali – kaže Topić.

Ona smatra da smo došli do zida, jer za promjenu nije više dovoljno mijenjati vlast, nego kompletnu svijest, odnosno mentalnu strukturu stanovništva.

– Sve to je postalo sastavni dio razmišljanja radnika, jer smo i mi jednim dijelom dobrovoljno pristali da budemo dio takvog scenarija. Dok su se radnici borili da i na taj način ugrabe nešto za sebe i postali dio toga, društvo je propalo, a oni koje ne žele tako funkcioniarti moraju bježati glavom bez obzira – kaže ona, te dodaje da će se ovi problemi rješavati desetljećima, ali da se s tim mora početi već sutra.

Glas ostaje tajna

Iz spomenute koalicije savjetuju radnicima da budu svjesni da poslodavci ne mogu znati za koga su oni glasali, te da na dan izbora glasaju onako kako misle da trebaju.

– Bez obzira na pritiske, politički subjekti ni na koji način ne mogu znati za koga su birači glasali. To znači da onoga trenutka kada biraču uđu u izbornu kabinu moraju glasati slobodno i pametno – dodaje Dario Jovanović.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare