Published On: Ned, kol 20th, 2017

GENERAL HUSTON: Terenska vježba u rujnu učvrstit će odnose između NATO-a i BiH

Bosna i Hercegovina će u rujnu prvi put biti domaćin NATO EADRCC terenske vježbe otklanjanja posljedica katastrofe, što ovu vježbu, kako je ocijenio zapovjednik NATO stožera Sarajevo brigadni general Robert A. Huston, čini izuzetno važnim događajem koji će učvrstiti odnose između NATO-a i BiH.

– Ono što je podjednako važno je to da će vježba ojačati regionalnu suradnju u operacijama planiranja u slučaju civilnih katastrofa koje mogu pogoditi civile i najvažniju infrastrukturu u cijeloj regiji – kazao je Huston u razgovoru za Fenu.

Poručio je da NATO stožer Sarajevo u potpunosti podržava ovu vježbu čiji je cilj unaprijeđenje sposobnosti BiH da prima međunarodnu pomoć i radi rame uz rame s raznim timovima za zaštitu i spašavanje, provodeći cijeli niz međunarodnih procedura.

– Naš stožer je jako zainteresiran za jačanje regionalne suradnje i iznalaženje regionalnih rješenja za pitanja koja su zajednička susjednim zemljama, kao što je pitanje planiranja u izvanrednim situacijama – kazao je zapovjednik NATO stožera, zaključivši da će ova vježba biti primjer takve suradnje.

NATO EADRCC terenska vježba otklanjanja posljedica katastrofe “Bosna i Hercegovina 2017” bit će izvedena od 24. do 29. rujna na području Tuzlanskog kantona, a zajednički je organiziraju Ministarstvo sigurnosti BiH i Euroatlantski koordinacijski centar za reagiranje na katastrofe (EADRCC).

Vježba će za scenarij imati poplave, zemljotres, radiološko-kemijsko-biološke opasnosti i druge vrste incidenata koji prate poplave, klizišta, zemljotrese i druge nesreće.

Ovo je 17-a vježba u NATO okruženju i okupit će ukupno 1.300 sudionika iz BiH i 30 država svijeta – država članica NATO-a, država partnerskih inicijativa NATO-a te drugih država i međunarodnih organizacija koje se prijave za učešće u vježbi./HMS/