Published On: Sun, Aug 20th, 2017

PREMIJERKA POLJSKE: Merkel je pozvala izbjeglice u Europu i oni sada siju smrt

Poljska premijerka Beata Szydlo optužila je europske dužnosnike, prije svega njemačku kancelarku Angelu Merkel, da su otvarajući širom vrata izbjeglicama otvorili vrata Europe i onima koji siju smrt i apelirala da Europska unija konačno zamijeni političku korektnost zdravim političkim razumom.

“Mnogi političari kažu da ne trebamo povezivati migracijsku politiku s terorizmom. U izvjesnoj mjeri to je razumljivo, ukoliko govorimo o onima koji su zaista izbjeglice. Ali tako široko otvaranje, posebno od kancelarke Merkel koja je pozvala u Europu tako mnogo izbjeglica, iskoristili su oni koji danas siju smrt”, kazala je sinoć poljskoj državnoj televiziji TVP Beata Szydlo.

Poljska premijerka povodom posljednjih terorističkih napada u Barceloni apelirala je na europske dužnosnike da se trgnu iz letargije i konačno počnu braniti sigurnost Europljana.

“Europa se mora probuditi iz letargije i početi misliti o svojoj sigurnosti. Treba se dići s koljena i ne plašiti se da se pogleda istini u oči. Europske elite ili ne uviđaju taj problem, ili ih je prerastao ili su došle do zaključka da će svijet već biti takav. Mi na to ne pristajemo”, kazala je premijerka.

Beata Szydlo ponovila je da nema cijene za koju bi njena vlada bila spremna prodati sigurnost Poljaka.

“Za mene je najvažnije to da u Europi nađemo partnere u europskim elitama da vidimo kako se boriti protiv terorizma. Ne trebamo se plašiti o tome govoriti, neka tu političku korektnost zamijeni konačno zdrav politički razum”, kazala je Szydlo.

Politička trezvenost jednog od poljskih političara, potpredsjednika Europskog parlamenta za poljsku vladajuću stranku Pravo i Pravda Ryszarda Czarneckog izazvala je, međutim, krajem tjedna skandal kada je Czarnecki na vijest da libijska pogranična straža počinje pucati na brodove nevladinih organizacija koji spašavaju izbjeglice, na Twitteru napisao “Konačno!!!”.

Od oduševljenja Czarneckog što se puca na aktiviste nevladinih organizacija, ogradila se na Twitteru i internetu masa Poljaka ogorčena što poljski političar i potpredsjednik EP-a poziva da se puca na neonaoružne ljude koji samo spašavaju živote drugih, prenosi Blic./HMS/