Published On: Uto, kol 3rd, 2021

GDJE JE VIŠE TA DIPLOMA? Policija pretresa imovinu Osmana Mehmedagića

Pripadnici MUP KS započeli su jutros po zapovijedi Tužiteljstva BiH pretres imovine Osmana Mehmedagića Osmice, ravnatelja OSA-e, doznaje “Avazov” portal.

U tijeku je pretres Mehmedagićeve kuće, zatim stana i vikendice.

Doznaje se da su pretresi u Hrasnom, na Dobrinji i Trnovu. Traži se dokumentacija o školovanju na Američkom univerzitetu u BiH čiji je vlasnik Denis Prcić.

Mehmedagić je pod istragom Tužiteljstva u aferi Diploma. Sumnjiči se za zloupotrebu položaja i pranje novca. Prije mjesec je bio uhićen ali je Sud odbio prijedlog Tužiteljstva da mu se odredi pritvor.

Podsjećamo, sumnja se da je na osnovu lažne diplome Mehmedagić primao plaću u OSA-i i stekao nezakonitu korist veću od 100.000 KM. Osim toga sumnjiči se da je počinio kazneno djelo “pranje novca”.

Prema informacijama “Avaza”, provjerava se kojim novcem je Mehmedagić kupio i renovirao dvije kuće u sarajevskom naselju Aneks, u čiju obnovu je navodno uloženo blizu milijun maraka.

Naime, istragom je utvrđeno da Mehmedagić za kupovinu ove nekretnine nije dizao novac s računa zbog čega se opravdano sumnja na pranje novca.

Osmica je ovu kuću kupio od Šaćira Čedića, vlasnika lanaca kafića “Vatra” u Sarajevu, koji je u siječnju saslušan u Tužiteljstvu BiH.

On je iskaz dao u ovoj pravosudnoj instituciji na okolnosti prodaje kuće 2017. Osmanu Mehmedagiću.

Tužitelji su na osnovu financijske istrage, koju je po naredbi ove institucije radila Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA), došli do podataka da je Čedić kuću od 94,40 kvadrata Mehmedagiću prodao za 116.000 KM./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x