Published On: Wed, Jun 28th, 2017

GAVRILO PRINCIP I OSTALI Odana počast sudionicima Sarajevskog atentata

Ispred spomen-kapele pripadnicima ”Mlade Bosne” na groblju Sveti arhanđeli Georgije i Gavrilo u Sarajevu danas je odana počast sudionicima Sarajevskog atentata, na godišnjicu tog događaja.

Cvijeće su položili i počast odali rukovodstvo i članovi Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Sarajevo, predstavnici Ambasade Republike Srbije u BiH te Srpske pravoslavne crkve – Crkvene općine Sarajevo i Humanitarnog udruženja “Dobrotvor”.

Član Upravnog odbora ”Prosvjete” Slobodan Šoja je kazao da se dugo godina okuplja ”šačica ljudi” kako bi pozdravila mladobosance koji su živjeli svoju ideju koja je, smatra, modernija nego što se danas može i zamisliti.

– Možda je u tome tajna zašto mi njih dovoljno ne razumijemo, zbog toga što nismo dovoljno svjesni njihove žrtve i njihove veličine – rekao je Šoja.

Svojevremeno je, tvrdi, učinjeno nešto što se danas ne cijeni.

– To je bila žrtva za BiH, Jugoslaviju i Europu – poručio je Šoja te dodao da se ne radi o priči o srpskom dugu, o Vidovdanu, te da je ovo priča svih ljudi bez obzira na naciju i religiju koji su željeli više slobode i pravde nego što su imali.

Naglasio je da ne treba nikada u njima veličati one koji su ubili nekoga jer ubiti oca i majku troje djece nije nikakvo herojstvo.

– To je bila mladalačka ludost, ali u njima treba i u tom činu cijeniti ljubav prema svojoj domovini i slobodi – istakao je Šoja.

Uime Ambasade Srbije u BiH Damir Kovačević je kazao da su danas došli odati počast ljudima koji su dali najvrednije što svaki čovjek ima, a to je život.

Član ”Mlade Bosne” Gavrilo Princip 28. lipnja 1914. godine izvršio je u Sarajevu atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda, a od posljedica ranjavanja preminula je i njegova supruga Sofija. Sarajevski atentat bio je povod za početak Prvog svjetskog rata.

Svi atentatori uhićeni su i suđeno im je od 12. do 28. listopada 1914. godine. Njihovi posmrtni ostaci preuzeti su iz zatvora zemalja bivše Austrougarske monarhije u kojima su tamnovali, nakon čega su 7. srpnja 1920. godine sahranjeni u zajedničkoj grobnici u Sarajevu. Spomen-kapela posvećena njima otvorena je 19 godina kasnije.