Published On: Sri, velj 19th, 2014

Füle digao ruke od BiH

Europski povjerenik za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle razgovarao je danas u Sarajevu s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i entitetskim premijerima Nerminom Nikšićem i Željkom Cvijanović, a prije toga je imao konstruktivan i zanimljiv sastanak s predstavnicima organizacija građanskog društva u BiH.

Između ostalog, kazao je, tu su bili i predstavnici plenuma koji su posljednjih dana aktivno radili širom BiH.

Po njegovim riječima, očigledno je da politički sistem sustav BiH mora postati odgovorniji prema samim građanima BiH. Jako je bitno da mora da se uzme u obzir od političkog sustava u BiH da taj sustav mora postati odgovorniji u smislu onog što je bitno za građane, uvjeta za više radnih mjesta, efikasniji sustav pravosuđa i fer prilike u životima građana.

– Htio bih ovom prilikom da pozovem političare u BiH da ne ignoriraju glas građana. Postoji dosta bitan prostor, prostor za angažman građana i njihov glas treba saslušati. Građani treba da budu angažirani i treba da budu u prilici da to rade bez straha od bilo kakvog nasilja, proganjanja. Također, trebalo bi da se osiguraju uvjeti da ne bude nasilja ni s jedne strane, jer je za nas korištenje nasilja apsolutno neprihvatljivo – kazao je Füle.

Istaknuo je da je rezultat sinoćnjeg sastanka s predstavnicima političkih lidera o implementaciji presude Europskog suda u Strasbourgu u predmetu “Sejdić-Finci” bio “veoma razočaravajući”.

Füle je, između ostalog, kazao da je zaključio svoj angažman u vezi s ovim pitanjem.

– O tome sam obavijestio političke lidere, o tome sam obavijestio visoku predstavnicu, odnosno zamjenicu predsjednika Catherine Ashton i Vijeće za vanjske poslove. Sljedećeg tjedna ću o tome razgovarati s predsjedavajućim Vijeća Europe. Sad je ponovo vrijeme, odnosno trenutak za institucije BiH da preuzmu na sebe ovu inicijativu – kazao je Füle.