Published On: Sri, velj 19th, 2014

U Sočiju uhićene dvije članice Pussy Riota

Dosad se činilo da će Olimpijske igre u Sočiju proći bez većih političkih nuspojava, a onda su u utorak uhićene dvije članice grupe Pussy Riot. Iako su djevojke kao razlog uhićenja navele razbojništvo, prema pisanju CNN-avlastima je zasmetala njihova namjera da u Sočiju snime antiputinovsku pjesmu. ‘Putin će vas naučiti voljeti domovinu’ naziv je pjesme zbog koje su pritvorene. U Soči su stigle prosvjedovati protiv nedostatka slobode govora.

‘Uhićene smo i optužene za pljačku’, napisala je na Twitteru Nadežda Tolokonjikova. Marioa Aljohina također je potvrdila da je uhićena.

Djevojke su privedene u središnjem Sočiju, 30-ak kilometara sjeverno od glavnih olimpijskih borilišta. Osim njih policija je privela i druge aktiviste.

Članice benda uhićene su i 2012. godine. One su bile osuđene na dvije godine zatvora za huliganstvo zbog punk-molitve u Hramu Krista Spasitelja u Moskvi. Prosvjedovale su protiv Vladimira Putina. Puptene su na slobodnu upravo njegovom amnestijom, ali su naglasile da se njihov stav prema njemu zbog toga nije promijenio.