Četvrtak, 13 lipnja, 2024

Fuele: Pred članicama EU-a postaje sve teže braniti BiH

Must Read

Treći sastanak dijaloga na visokoj razini između EU i BiH o procesu pristupanja, kako je ranije i objavljeno, održat će se 1. listopada u Bruxellesu. Na sastanak je pozvano 14 dužnosnika iz BiH, pored političkih lidera i predsjedatelja Predsjedništva BiH i Vijeća ministara, tu su premijeri entiteta i drugi.

 

”Ovaj sastanak je bio sazvan za travanj u Mostaru, no morali smo ga otkazati zbog nedostatka napretka BiH po pitanju temeljnih reformi koje je trebalo poduzeti na putu prema EU. Zaključci s Europskog vijeća održanog 22. srpnja, kao i pismo koje sam nedavno uputio vođama sedam stranaka ne ostavljaju prostora za sumnju što se to očekuje od BiH.

Najvažniji aspekt je provedba presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju ‘Sejdić – Finci’ kako bi se krenulo naprijed prema dnevnom redu proširenja EU”, navodi u pozivu Štefan Fuele, povjerenik za proširenje i Europsku susjedsku politiku.

”Na trećem sastanku našeg dijaloga očekujem od predstavnika BiH da nam daju najnovije informacije o vremenskom roku provedbe presude u slučaju ‘Sejdić – Finci’. Pozvao sam glavnog tajnika Vijeća Europe Thorbjorna Jaglanda se pridruži raspravi. Nadalje, na dijalogu će se govoriti o koracima u pogledu uspostave koordinacijskog mehanizma za EU pitanja i o potrebi pregovaranja protokola o prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju/Privremenog sporazuma nakon primanja Hrvatske u Europsku uniju.

Procjena ovih ključnih koraka na putu BiH prema EU će mi također dopustiti otvoriti raspravu o Strateškom dokumentu BiH koji se tiče IPA 2014. – 2020. za pružanje podrške procesu integracije u EU”, navodi se u pozivu Fuelea za sastanak.

Kako se navodi, dobrodošlicu i uvod u sastanak imat će Štefan Fuele, povjerenik za proširenje i Europsku susjedsku politiku; Željko Komšić, predsjedatelj Predsjedništva BiH i Thorbjorn Jagland, glavni tajnik Vijeća Europe.

Na prezentaciji situacije u BiH, kako se navodi u dnevnom redu sastanka, bit će razgovora o provedbi presude ‘Sejdić – Finci’, uspostavi koordinacijskog mehanizma za EU pitanja, protokolu o prilagodbi sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju/privremenom sporazumu nakon primanja Hrvatske u EU i predpristupnim fondovima za potporu procesa integracije u EU: stanje IPA 2013. i otvaranje rasprave o Strateškom dokumentu zemlje za IPA 2014. – 2020.

Konzultacije i razgovori

Lideri političkih stranaka i dužnosnici iz BiH su prošle godine na sastanku Dijalog na visokoj razini o procesu pristupanja s BiH preuzeli obveze koje su trebali provesti, kao i određene rokove.

Bilo je mnogo sastanaka šestorke, četvorke, pojedinačnih s predstavnicima EU-a u BiH kako bi se pronašlo pravo rješenje, ali do sada nije pronađeno. Pokušala se krivnja prebacivati na određene lidere, prozivalo se tko je kriv jer nema dogovora i napretka BiH prema EU.

Prema mišljenju lidera nije izvjesno da će se na sastanak 1. listopada doći s konkretnim prijedlogom. Večernji list piše kako će se lideri političkih stranaka konzultirati prije sastanka u Bruxellesu kako bi otišli s jasnim stavovima, ali i odgovorima na sva pitanja koja su pred njih postavili čelnici EU-a.

Tijekom ovih mjesec dana učinit će se sve kako bi se stavovi približili. EU je ranije upozorila BiH, a čini se da je ovo posljednja prilika da BiH uhvati europski vlak.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

HERA: Skandalozno je da nitko iz HERE nije pozvan na Svesrpski Sabor. Jesmo li mi manje Srbi ako smo Hrvati?

HERA osuđuje separatizam povijesnih Dušanovih i Tomislavovih zemalja od matice. Odjeljivanje Vojvodstva Nemanjića, od HerceStjepanove zadužbine od  Zavjetne zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -