FOTO: U Gorici pod kostilama kod starog župnog dvora predstavljen život i rad Stjepana Čuića

Gorica čuva mnoge tajne žitelja koji su ovo mjesto nastanjivali od prapovijesti do današnjega dana. Tu je Hrvatska franjevačka arheološka zbirka sv. Stjepana jedna od tri takve zbirke (muzeja) u Hercegovini. Tu se nalaze ilirske gomile, helenistički hram, rimski mozaici, arheološke iskopine rimskih stambenih zgrada, i ranokršćanska bazilika s krstionicom te ulomci starohrvatskog tropleta, tu je smještena moderna Galerija za izložbe, i upravo u tom i takvom okruženju već dugi niz godina Bratovština sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići sustavno organizira raznovrsne kulturne priredbe.

Bilo je tako i u petak 24. srpnja 2015. godine. U Kulturnom ljetu u župi Gorica-Sovići predstavljen je životni put i djela hrvatskog pisca i bivšeg predsjednika Društva hrvatskih književnika Stjepana Čuića.
Njegov je životopis predstavila voditeljica programa prof. Mirjana Mima Vlašić koja je, uz najave događanja, lijepo kazivala i ulomke iz nekih Čuićevih djela.
Prof. dr. sc. Marko Tokić, koji je inače doktorirao na životu i djelu Stjepana Čuića, najbolje je u svom izlaganju predstavio samoga Čuića – slavljenika, kojemu je ovaj događaj Bratovština priredila za njegov 70. rođendan.
Stjepan Čuić je napisao slijedeća djela:
Iza bregova (pripovijetke, 1965.),
Staljinova slika i druge priče (1971.),
Tridesetogodišnje priče (1979.),
Dnevnik po novom kalendaru (roman, 1980.),
Tajnoviti ponor (roman za djecu, 1980.),
Orden (roman, 1981.), Pripovijetke (izbor, 1985.),
Abeceda licemjerja (publicistička proza, 1992.),
Lule mira (politički eseji i komentari, 1994.)
Presretač (priče, 1996.).
Tumač vlasti (kolumne, 2008.)
Igra (Osvojena prva nagrada na Večernjakovu natječaju, 2011.)
Čuvar srpa i čekića (zbirka pripovijedaka, 2014.)
Kantautor Drago Grgić Godra svojim je interpretacijama Tina Ujevića, Veselka Koromana i svojih vlastitih pjesama uveličao ovu večer.
Na kraju programa predsjednik Bratovštine Dragan Prlić prigodnim je darovima zahvalio Stjepanu Čuiću za njegov dosadašnji rad, za posjet Bratovštini i zaželio još mnogo pisanja lijepoga štiva u budućnosti.
IMG_0140 (Medium)_resizeIMG_0132 (Medium)_resizeIMG_0124 (Medium)_resizeIMG_0131 (Medium)_resizeIMG_0155 (Medium)_resizeIMG_0134 (Medium)_resize
Program Kulturnog ljeta u župi Gorica-Sovići nastavlja se u petak 31. srpnja 2015. nakon svete mise, kad će u Staroj crkvi u 20 sati biti 9. Susret klapa u Gorici;
Zatim 1. kolovoza 2015. također nakon svete mise, kad će glumac Joško Ševo s klapom Bratovština u Šamatorju izvesti predstavu Govorite li hrvatski…?, koja će biti posvećena pok. Zvonki Bušiću Taiku.
2. kolovoza nakon sv. mise uočnice svetkovini sv. Stipana bit će tradicionalno paljenje svitnjaka na čast sv. Stipanu Prvomučeniku na Zavali u Gorici uz slavlje crkvenih zvona.
Sve vas pozivamo da dođete na ova događanja!