Published On: Sat, Aug 5th, 2017

Federalna inspekcija zaustavila nelegalna iskopavanja na ‘piramidi’ u Visokom

Federalna uprava za inspekcijske poslove je prošlog tjedna obustavila radove koje je Fondacija Arheološki park Bosanska piramida Sunca izvodila na području nacionalnog spomenika i historijskog područja Starog grada Visoki.

Naime, federalni građevinski inspektor je 24. srpnja u nazočnosti direktora fondacije Semira Osmanagića izvršio nadzor na lokalitetu i obuhvatu nacionalnog spomenika, prenosi Klix.

Prilikom inspekcije utvrđeno je da je Fondacija započela iskopavanje površine ili kreiranje sonde na površini veličine 4×4 metra.

Federalnoj inspekciji prijava je došla iz Arheološkog udruženja Panteon iz Sarajeva.

“Krajem mjeseca srpnja članovi AU Panteon su evidentirali kako je spomenuta Fondacija ponovo pokrenula iskopavanja na području označenom kao nacionalni spomenik – Historijsko područje Stari grad Visoki. Reagirali smo slanjem dopisa nadležnim institucijama tražeći od njih da izađu na teren i prekontroliraju ima li Fondacija neophodne dozvole za rad. Izlaskom na teren evidentirano je da iste nedostaju, te su radovi zaustavljeni. Ovo je mala pobjeda za sve čuvare kulturno-historijskog naslijeđa koje je svaki dan sve više ugroženo. Nadamo se da će inicijative za spas Tašlihana i Butmira imati sličan ishod”, priopćeno je iz Udruženja.