Nedjelja, 14 travnja, 2024

Federacija na korak do potpune paralize

Must Read

Zahtjev Nermina Nikšića, federalnog premijera, za smjenu osam svojih ministara i krivična prijava istih tih ministara protiv Nikšića za kršenje zakona i ovlasti premijera, dva su odvojena procesa čiji ishodi slute da Federaciju čeka period dugoročne blokade institucija, ocjenjuje Kasim Trnka, ekspert ustavnog prava iz Sarajeva.
Ukazujući na to da je ove procese zbog njihovog ustavnopravnog odnosno krivičnog aspekta nužno promatrati odvojeno, Trnka izražava pesimizam u pogledu skorog razrješenje ove višemjesečne političke trakavice.
Nije realno očekivati da će predsjednik Federacije Živko Budimir prihvatiti zahtjev za smjenu ministara. Onda parlamentarnoj većini ostaju dvije mogućnosti: da osiguraju dvotrećinsku većinu za njegovu smjenu u oba doma ili da izmijene Ustav FBiH. Međutim, ni te opcije nisu realne“, naglašava Trnka.
S druge strane, i predsjednik Federacije ima određene mogućnosti da reagira u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima.
On ima tačno propisane procedure za moguće raspuštanje Parlamenta FBiH, što je, također, jedna od opcija za početak kraja institucionalne krize u ovom entitetu.
“Postoje situacije kada on to mora i može učiniti. Mora u situaciji kada nema proračuna do predviđenog roka, a može ukoliko Parlament nije u stanju da radi i donosi odluke. Pošto je proračun usvojen, a Parlament radi, nema ništa ni od njegovog raspuštanja“, naglašava Trnka, koji zbog svega ne vidi izlaz iz ove situacije.
Nerzuk Ćurak, politolog i profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, smatra da je situacija u Federaciji postala “krajnje agonalna“.
Svi paramentri ukazuju da bi moglo doći do nekih promjena, ali do promjena ne dolazi. Ulazimo u novu fazu trakavice i zaista ne mogu suditi šta će uslijediti. Očito je izolirano promatranje situacije u Federaciji postalo kontraproduktivno“, ocjenjuje profesor Ćurak, koji ukazuje i na uzroke duboke konfrontacije među suprotstavljenim političkim taborima.
Opširnije na stranicama Nezavisnih novina

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

OZBILJAN APEL BIRAČIMA: Ne dajte da nas porobe. Bog vidi, Granić-Plenković ne. Naši očevi bit će ponosni, djeca zahvalna

Mnogi strahuju kad su izbori. Umjesto da biraju slobodno, slobodnom voljom i mišlju - ne vodeći se pritom strahom...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -