Evo zašto je Nikola Tesla bio ‘najveći geek koji je ikada živio’

8627e35eddea50b2e3b50062de524d8fNikola Tesla zaslužan je za brojne stvari bez kojih danas ne bi mogli zamisliti svakodnevnicu i ko zna kako bi današnji svijet izgledao da nije bilo njegovih izuma i više od 700 patenta za koje je zaslužan.

Do sada smo mogli pročitati brojne knjige i članke o njegovom životu i svim dostignućima, a sada su na stranici theoatmeal objavili strip u kojem su na šaljiv način ukratko pokazali ko je i kakav bio Nikola Tesla, kako se razlikovao od Thomasa Edisona i zašto je on bio ‘najveći geek koji je ikad živio’.

Autor stripa kaže da geekovi ostaju cijelu noć budni kako bi ‘rastavili’ svijet i onda ga ponovno sastavili s nekom novim opcijama, oni popravljaju stvari koje nisu razbijene i odbacuju svijet oko sebe jer su prezaposleni lemljenjem nekog novog svijeta – takav je bio Tesla. Takođe, iako je bio visok i zgodan, Teslu žene nisu zanimale jer je smatrao da ga samo ometaju u njegovom poslu.

Nikola TeslaGeekovi ostaju cijelu noć budni kako bi ‘rastavili’ svijet i onda ga ponovno sastavili s nekom novim opcijama, oni popravljaju stvari koje nisu razbijene i odbacuju svijet oko sebe jer su prezaposleni lemljenjem nekog novog svijeta – takav je bio Tesla. Takođe, iako je bio visok i zgodan, Teslu žene nisu zanimale jer je smatrao da ga samo ometaju u njegovom poslu.

Čovjek bez kojega bi današnji svijet bio nezamisliv!

Autor stripa je razliku između Tesle i Edisona opisao tako što je za Teslu rekao da je bio pravi geek, a Edison je bio odličan primjer ‘osobe koja nije geek, ali radi s geekovima’ – on je bio CEO, odnosno izvršni direktor. Tako, dok je Tesla imao nevjerojatne izume i otkrio je nevjerojatne stvari ‘koje je zaboravio zapisati’, Edison je odmah trčao u patentni ured čim bi netko od njegovih zaposlenika izumio nešto.

Edison nije bio matematičar niti naučnik, on je vjerovao da samo može zaposliti ljude koji će raditi za njega te je vrijednost izuma mjerio s količinom novca koji ti izumi mogu donijeti. Edison je bio prodavač te autor stripa upozorava kako on nije izumio sijalicu, nego poboljšao ideje drugih ljudi koji su je već ranije izumili – on je samo shvatio kako prodati sijalicu.

Slava pripala drugima

Tesla je bio geek, izumitelj, čovjek koji je stvarao, dok je slava za njegove izume često pripala drugima – tako kada je Marconi dobio Nobelovu nagradu iz fizike za izum radija te kada je postao slavan nakon slanja radio signala preko Atlantskog oceana, Tesla je rekao kako je Marconi ‘dobar čovjek’ i poručio mu da nastavi s radom jer ionako koristi sedamnaest njegovih patenata.

Slična je stvar bila i s izumom radara – zasluge za to pripadaju Watson-Wattu koji ga je ‘izumio’ 1935., no ideja radara bila je Teslina te ju je predložio Edisonu 1917. godine kao način obrane američkih brodova od napada njemačkih podmornica, ali Edison je odbacio jer je smatrao da ne bi imala neke prave primjene u ratu.

Slična je stvar i s rendgenom koji je također Teslina zasluga, ali se o tome rijetko priča, a sva slava ideWilhelmu Rontgenu. Tesla je upozorio na opasnost od rendgena te nije htio vršiti medicinske eksperimente, dok je Edison razmišljao drugačije te je zbog njegovih eksperimenata i zračenja jedna osoba na kraju umrla, dok je on sam zamalo oslijepio.

Popis Teslinih zasluga je golem, a njega se može opisati jednom riječju – genijalac te bi bez njega i njegovih izuma današnji svijet zaista izgledao drugačije.

Autor stripa na kraju se, u ime svih onih koji popravljaju stvari koje nisu pokvarene, još jednom zahvalio Tesli – ‘nezamjenjivom čovjeku i najvećem geeku koji je ikada živio’.

Cijeli strip možete pogledati ovdje.