Published On: Pet, velj 11th, 2022

Europski izdavači prijavili su Googleu

Europsko vijeće izdavača (EPC) prijavilo je Google Europskoj komisiji, tvrdeći da krši pravila o ravnopravnoj konkurenciji u sektoru digitalnog oglašavanja.

Alphabetov Google generirao je 147 milijardi dolara online oglašavanja u 2020., više od bilo koje druge tvrtke na svijetu. Oglase objavljuje na rezultatima pretraživanja, na YouTubeu i Gmailu i oni čine većinu njegovih prihoda i dobiti.

Oko 16 posto njegovih prihoda dolazi od tehnologije koju medijske tvrtke koriste za prodaju oglasa na svojim web stranicama i aplikacijama.

Europska komisija pokrenula je istragu u lipnju kako bi utvrdila daje li Google prednost svojim uslugama tehnologije internetskog oglašavanja na štetu konkurenata, oglašivača i internetskih izdavača.

Udruga izdavača, čiji su članovi Axel Springer, News UK, Conde Nast, Bonnier News i Editorial Prensa Iberica, prijavila je softverskog diva Europskoj komisiji, tvrdeći da ih drži za ruku s tehnologijom oglašavanja.

– Krajnje je vrijeme da Europska komisija propiše Googleu mjere koje će se doista promijeniti, a ne samo otežati njegovo ponašanje – rekao je predsjednik EPC-a Christian Van Thillo (Christian Van Thillo) i dodao:

– Google je uspostavio potpunu kontrolu nad vrijednosnim lancem tehnologije oglašavanja, hvaleći se tržišnim udjelima od čak 90 do 100 posto – rekao je Van Tilo.

Google je rekao da izdavači imaju koristi od usluga koje nudi njegova tehnologija oglašavanja.

– Kada izdavači odluče koristiti naše usluge oglašavanja, zadržavaju većinu svog prihoda. Svake godine plaćamo milijarde dolara izravno partnerima izdavačima u našoj reklamnoj mreži, rekla je glasnogovornica američke tvrtke.

Europska povjerenica Margret Vestager kaznila je Google s više od osam milijardi eura posljednjih godina zbog kršenja pravila tržišnog natjecanja u tri slučaja, navodi Reuters.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Četvrti srpski usstanak! Braćo Srbi, sretno!
Četvrti srpski usstanak! Braćo Srbi, sretno!
3 mjeseci prije

Europska lijevo-liberalna i Zelena goovna su nesposobni debili 🙁 … Umjesto da bar jednom makar pokušaju nešto korisno uraditi i stvoriti konkurenciju Googlu – nesposobna stoka samo bi nekog tužakala i stvarala privid da nešto radi i da nečemu služi 🙁 !

Ćafiri moji prepošteni 🙁 – samo gledajte koliko će štete ovi europski mamlazi (predvođeni germanskim nesposobnim mamlazima, o.a.) – koliko će štete napravitiEuropi u narednih samo desetak godina 🙁 !

Allahiću dragi 🙁 – pošalji nam cunami, zemljotres i sidu 🙁 – samo nosi ovu Zeleno-lijevu bagru 🙁 !!!

Last edited 3 mjeseci prije by Četvrti srpski usstanak! Braćo Srbi, sretno!
Ištvan
Ištvan
Šta ti kažeš na ovo?  Četvrti srpski usstanak! Braćo Srbi, sretno!
3 mjeseci prije

Ha ha, bravo Haso…

Ištvan
Ištvan
Šta ti kažeš na ovo?  Ištvan
3 mjeseci prije

Haso, može li popust na onu đilolu iz lombardije?

Četvrti srpski usstanak! Braćo Srbi, sretno!
Četvrti srpski usstanak! Braćo Srbi, sretno!
Šta ti kažeš na ovo?  Ištvan
3 mjeseci prije

Za Tebe sve može 😉 ! Platiš jednom 😎 – taslačiš 3 puta 😎