Published On: Tue, Aug 11th, 2015

EUobzerver: Dodik prijeti potkopati politiku EU-a u BiH

Ističe se kako se EU u principu može suprotstaviti Dodiku tako što će zamrznuti njegovu imovinu koju navodno ima u jednoj od država članica EU.
Kampanja koju protiv pravosuđa BiH vodi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prijeti ugroziti politiku EU u toj zemlji, piše portal EUobzerver u analizi povodom najavljenog referenduma u Srpskoj o radu Suda i Tužiteljstva BiH.
U analizi se navodi kako sada izgleda malo vjerojatno da će EU nametnuti sankcije ili bilo kakve druge mjere.
EUobzerver ukazuje da su Srbi u Republici Srpskoj riješeni održati referendum, i iako su diplomati upozorili Dodika kako bi to bilo “nezakonito”, nije jasno koje mjere razmatraju i rade li to uopće.
Portal navodi da bi se visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko mogao da se suprotstaviti Dodiku i onima koji organiziraju referendum tako što će ih, na primjer, smijeniti, ali i ističe da je to, međutim, samo teorija.
“Vlast visokog predstavnika istrošena je višegodišnjim svjesnim zanemarivanjem od EU, kojoj se ne sviđa izvršni mandat institucije. On neće moći djelovati bez podrške vodećih zemalja članica. On, također, nema instrument provesti svoje odluke”, piše u analizi.
Dalje ističe kako se EU u principu može suprotstaviti Dodiku tako što će zamrznuti njegovu imovinu koju navodno ima u jednoj od država članica EU i dodaje da su propuštene prilike da EU o pitanju referenduma djeluje preventivno, prenosi “Danas”.
“Prvi sastanak Vijeća za vanjske poslove nakon ljetne pauze bit će 12. listopada i, što god ministri poduzmu, bilo bi retrospektivno. Za rujan, kada će ministri vanjskih poslova biti u New Yorku na Generalnoj skupštini UN nisu planirani sastanci, a neformalni sastanak nema mandat za usvajanje restriktivnih mjera niti formalnih zaključaka”, objašnjeno je u analizi.