Subota, 25 svibnja, 2024

EU IMA ZAKLJUČAK: BiH kao država jedva funkcionira

Must Read

Na svečanosti u Oslu u ponedjeljak je Europskoj uniji uručena Nobelova nagrada za mir. Preuzeli su je predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso te predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz. Nagradu im je uručio čelnik norveškog Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade Thorjorn Jagland.
U prigodnom govoru predsjednik Nobelove komisije za dodjelu Nobelove nagrade za mir Thorbjorn Jagland istaknuo je veliki doprinos Europske unije u pretvaranju Europe iz “kontinenta rata u kontinent mira”. Osvrnuo se i na Balkan, za koji je ustvrdio da je “bio i jest komplicirana regija”. Podsjetio je na žrtve masakra u Srebrenici i spomenuo kako konflikti nisu riješeni ni danas.
“Status Kosova nije riješen, a Bosna i Hercegovina kao država jedva funkcionira”, rekao je i pojasnio kako predstavnici triju naroda često u odlučivanju ulažu veto jedni protiv drugih.
“Treba proširiti proces integracije tako da granice postanu manje apsolunte i da sigurnost ljudi ne bude određena pripadnošću nekoj naciji”, zaključio je Jagland koji je zatim europskim čelnicima uručio diplomu i Nobelovu medalju.
Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy je nakon primanja priznanja rekao: “Ponizno i skromno primamo ovu nagradu. U ovo vrijeme nesigurnosti, podsjećam na jednu od svrha Europske unije – razoružavanje. To su radile generacije prije nas, to radi naša generacija i nadamo se da će to raditi buduće generacije. I njima je posvećena ova nagrada”.
Rompuy je podsjetio na krvavu povijest Europe i ekonomsku krizu u EU. On je rekao da šest najnaprednijih zemalja radi na poboljašnaju ekonomske situacije.
Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso je naglasio važnost postojanja mira “jer se jedino u miru može osigurati postojanje ljudskih prava”.
“Stvaranje Europske unije je bio ključni čin, posebno u tom postratnom razdoblju, jer je to bio jedini način da se vrati dostojanstvo ljudima. Tek nakon njenog formiranja Europa je mogla početi disati punim plućima”, rekao je Barroso.
On je naglasio da EU ne predstavlja samo savez država, nego je omogućila formiranje novog zakonskog reda.
Predsjednik EU je istaknuo da je Unija u ekonomskoj krizi i da se predano bori protiv dubljeg ulaska u financijske poteškoće.
U obrazloženju odluke da nagradu dodijeli Europskoj uniji, Odbor za dodjelu Nobelove nagrade istaknuo je kako Europska unija i njeni prethodnici već više od šest desetljeća pridonose promicanju mira i pomirenja, demokracije i ljudskih prava u Europi te je dodao kako je EU pridonijela transformaciji Europe iz kontinenta rata u kontinent mira.
Nagradni iznos od približno 930.000 eura bit će dodijeljen projektima pomoći djeci u ratnim zonama i zonama sukoba.( Fena)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -