Published On: Pon, pro 15th, 2014

Erdogan: EU treba da gleda svoja posla

ISTANBUL – Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je EU, koja je kritizirala masovna uhićenja predstavnika oporbenih medija u Turskoj, da gleda svoja posla. “Europska unija ne može se miješa u mjere … Poduzete u skladu s vladavinom prava protiv Elemenata koji ugrožavaju našu nacionalnu sigurnost. Treba gledati svoja posla “, rekao je Erdogan.

Kako navodi Reuters, Erdogan je rekao da su racije u medijima bliskim muslimanskom kleriku Fethullahu Gulenu, koji živi u SAD, bile dio neophodnog odgovora na “prljave operacije” političkih neprijatelja i odbacio je kritike EU.

“Oni pričaju o slobodi tiska, ali (racije) nemaju ništa s time … Ne brinemo za to što EU može reći, da li nas EU prihvaća kao članice ili ne, nemamo takvih briga. Molim vas, zadržite svoju mudrost za sebe “, rekao je turski predsjednik.

Turska policija otpočela je jučer operaciju uhićenja sljedbenika Erdoganova rivala, imama Gulena, izvršivši raciju u 13 gradova diljem Turske, uključujući Istanbul, a više od 20 ljudi je uhićeno, među njima novinari, izvršni direktori, producenti i televizijski pisci bliski Gulenu.

Do uhićenja je došlo par dana poslije donošenja zakona kojim je omogućeno da se privode osumnjičeni na temelju “osnovane sumnje”.