Published On: Pon, pro 15th, 2014

Dr Čović pozvao papu Franju da posjeti BiH i darovao mu statuu kraljice Katarine

Na audijenciji u Vatikanu, hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda dr. Dragan Čović razgovarao je sa Svetim Ocem papom Franjom, državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom, te tajnikom za odnose sa državama monsinjorom Dominiquom Mambertijem, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Čović i papa Franjo razgovarali su o aktuelnoj situaciji u BiH, prilikama i odnosima u BiH, socioekonomskim i gospodarskim problemima, kao o i demografskoj situaciji, te pitanjima položaja i brige za mlade i obitelji kao osnove svakog zdravog i sretnoga društva.

U kontekstu razgovora o prilikama i odnosima u BiH, posebno je razgovarano o položaju hrvatskog naroda, kao i o provedbi Osnovnog ugovora BiH sa Svetom Stolicom.

Čović je, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, izrazio zahvalu Svetoj Stolici za izraženu stalnu brigu za BiH kao državu jednakopravnih naroda, te za svaku drugu podršku i pomoć u najtežim trenucima, uključujući nedavne elementarne nepogode.

Dr. Čović je pozvao Svetog Oca da posjeti BiH i prenio mu pozdrave iz BiH, a posebno pozdrave hrvatskog naroda. Ovom prilikom je Svetom Ocu uručio dar, statuu Katarine Kosače-Kotromanić, autora Florijana Mićkovića, prof. akademika.

Član Predsjedništva BiH dr. Čović u Vatikanu je razgovarao s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom o BiH, njenom EU putu i reformskim procesima nužnim za uspostavu i izgradnju pravno uređene, sigurne i stabilne države jedakopravnih naroda i građana. Izražena je zahvalnost koju Sveta Stolica pruža BiH u izgradnji suživota i jednakopravnosti svih naroda, kao i podršku BiH na njenom europskom putu.

Govoreći o integracionim procesima naše zemlje u EU, dr. Čović je istakao kako je sadašnje ustavno rješenje prepreka reformama koje stoje pred bh. vlastima. Obveza i odgovornost su na domaćim institucijama.covic papa

U razgovoru o provedbi Osnovnog ugovora BiH sa Svetom Stolicom, naglašena je važnost provedbe Ugovora za sve narode koji žive u BiH. Institucije vlasti trebaju učiniti da se kroz zakonsku regulativu osigura provedba Ugovora.

U razgovoru s kardinalom Parolinom su sudjelovali prva zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto, te dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Marinko Čavara. Sastanku je prisustvovala i veleposlanica BiH u Vatikanu Slavica Karačić.

Dr. Čović je, kako javlja HMS, darovao kardinalu Parolinu reljef „Fratar zagrlio zemlju“, profesora Stipe Sikirice iz Zagreba.

Član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović posjetio je i Radio Vatikan, te razgovarao s glavnim urednikom hrvatskog radijskog programa paterom Sinišom Štambukom, Markom Latinčićem i Paolom Innamoratijem.