Subota, 15 lipnja, 2024

Emir Kusturica za AA: Gdje ja mogu praviti završetak genocida!?

Must Read

Kontroverzni srpski redatelj Emir Kusturica žestoko se obrušio na stavove uglednih stručnjaka za zaštitu kulturno-povijsnog naslijeđa i bosanskohercegovačkih intelektualaca koji su kritizirali njegov pokušaj otimačine kamena s nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, austrougarske kule Petrinja iznad Trebinja, kao i sam projekt Andrićgrad u Višegradu, za koji je taj umjetnik namjeravao uzeti kamen.

Na pitanje urednika Agencija Anadolija (AA) kako komentira posljednja događanja u svezi s Andrićgradom, te, posebno, nezadovoljstva građana Trebinja zbog neuspjelog uklanjanja kamena s kule Petrinja, redatelj Kusturica je odgovorio salvom optužbi na AA zbog navodno lošeg izvještavanja o njegovom projektu:

“Kako imaš hrabrosti da me nazoveš nakon teksta da je Andrićgrad dovršetak genocida u Višegradu? Pa, gdje ja mogu praviti završetak genocida!?”, kazao je u telefonskom razgovoru izrevoltirani Kusturica.

Po njemu, sporno što je AA prenijela stav jednog od akademika Muhameda Filipovića o Andrićgradu, vrijeđajući jednog najuglednijih bh. intelektualaca tvrdnjama “da ga ne razumiju ni njegova djeca, a kamo li Turska”.

Na našu tvrdnju da ugledni profesori i analitičari imaju pravo kazati svoj stav o  njegovu projektu, Kusturica je nastavio u svom stilu:

“Imaju pravo kazati da ja pravim genocidnu tvorevinu… Pa, zovi ovdašnjeg šefa Stranke demokratske akcije (predsjednik OO SDA Višegrad Bilala Memiševića, op. a.), pa ga pitaj je li ovo genocidna tvorevina.  Kako može biti genocidna tvorevina nešto što počinje graditi multietnički život u Bosni. Kako to može biti genocidno”, pitao se Kusturica.

Na tvrdnju da želimo prenijeti i njegov stav, Kusturica je kazao:

“Me ne moraš ga prenositi, ne interesira me što vi mislite, što vi pišete, pišite što god hoćete… Napišite da je dva puta genocidno”, rekao je Kusturica.

Andrićgrad se gradi na ušću Bijelog Rzava u Drinu, u neposrednoj blizini čuvenog mosta Mehmet-paše Sokolovića, koji se nalazi na popisu svjetske kulturno-povijesne baštine UNESCO-a. Kusturicin projekt započet je, simbolično, na Vidovdan 2011. godine, odnosno na godišnjicu Kosovske bitke Srba i Turaka 1389. godine.

Afera s kamenjem iz Trebinja eskalirala je kada su stanovnici hercegovačkog grada prije nekoliko dana automobilima blokirali put i spriječili odvoženje kamena s trebinjskog spomenika-tvrđave u Višegrad.

U lipnju prošle godine predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i kontroverzni redatelj Emir Kusturica predstavili su u Beogradu projekt izgradnje Andrićgrada, odnosno Kamengrada u Višegradu, i istakli da će on «projektirati duh Republike Srpske, koji proističe iz Andrićeve literature, iako je ona nastala davno prije uspostave  Republike Srpske».

Krajem travnja ove godine gradilište Andrićgrada je, zajedno s Kusturicom i Dodikom, posjetio i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.

Krajem ovog mjeseca, točnije 28. lipnja, navršit će se točno godinu dana otkako je Kusturica započeo s gradnjom Andrićgrada. Od tada pa do danas ovo gradilište je posjetio veliki broj dužnosnika Republike Srpske i Srbije. Kako su pisali srbijanski mediji, oni su prilikom svakog posjeta bili iznenađeni brzinom gradnje i napretkom radova.

Samo u tijeku prošle godine izgrađeno je više nego što je prvobitno bilo planirano prvom fazom gradnje, a do sada je pod krov stavljeno oko 11.000 četvornih metara.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će na Vidovdan ove godine (28. lipnja) biti proslavljen završetak zgrade lokalne uprave, pozorišta i Andrićevog instituta, koji se gradi sredstvima vlada RS i Srbije. On je tada, također, izjavio da će se općinska administracija istog dana preseliti u Andrićgrad, u nove uvjetne prostorije čiji će vlasnik i biti Općina Višegrad.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Politico: EU htjela uvesti sankcije na ruski plin. Nikad nećete pogoditi koja zemlja je blokirala tu odluku

Zemlje Europske unije se jučer nisu uspjele dogovoriti o novim sankcijama protiv unosnog ruskog sektora ukapljenog prirodnog plina, navodi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -