Published On: Sri, lip 20th, 2012

U rudniku boksita poginula braća Grgić, pet članova GSS-a ozlijeđeno

Prema informaciji iz Operativnog centra civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije, u 09 sati, u rudniku boksita ‘Trobukva’ u mjestu Studena Vrila, došlo je do nesreće u kojoj su smrtno stradale dvije osobe.

Na mjesto stradavanja upućene su ekipe: DVD-a Posušje, hitne medicinske pomoći i GSS-a Posušje. Prilikom pružanja pomoći unesrećenima došlo je do stradanja pet članova GSS-a, usljed trovanja plinom, ali su isti za sada van životne opasnosti.

Mjesto stradavanja osigurava Policija, a tijekom dana se očekuje i izlazak ekipe spasitelja rudnika ‘KREKA’ i stručnih službi za rudarstvo, priopćeno je iz Federalnog operativnog centra Civilne zaštite.

Kako Bljesak.info saznaje iz policijskih izvora radi se o napuštenom rudniku boksita u mjestu Studena Vrila, općina Posušje. Potvrđena je smrt dvije osobe, te je kako je navedeno ozlijeđeno nekoliko pripadnika GSS-a.

Osim stručnih službi na mjesto događaja izaći će i dežurna tužiteljica, te se po okončanju očevida i istrage očekuje više informacija za javnost.

Kako je za Bljesak.info priopćeno iz Ureda za odnose s javnošću KB Mostar, u ovu ustanovu primljena su četiri pripadnika GSS-a. Trenutno im se rade pretrage, ali nisu životno ugroženi, te će nakon obavljenih laboratorijskih analiza biti pušteni na kućno liječenje. Jedan pripadnik GSS-a je zbrinut u bolnici u Tomislavgradu.

Stanje pripadnika Gorske službe spašavanja (GSS) iz Posušja, je stabilno, i nakon ukazane liječničke pomoći u Domu zdravlja Tomislavgrad pušten je na kućnu njegu, potvrdio je Feni dežurni liječnik u Domu zdravlja Tomislavgrad.

U rudniku boksita ‘Trobukva’ u mjestu Studena Vrila kod Posušja jutros su stradali braća Ivan i Mijo Grgić iz Tomislavgrada, potvrđeno je agenciji Anadolija (AA) iz izvora bliskih istrazi ovog slučaja. Kako je agenciji Anadolija (AA) ranije priopćeno u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu (DVD) Posušje, braća su se, prema prvim informacijama, ugušila uslijed trovanja plinom metanom.

“Oni se sinoć nisu vratili kući, pa je njihov treći brat krenuo iz Tomislavgrada da ih traži. Pretpostavio je da su otišli u rudnik u Posušje, pa je o svemu obavijestio policiju. Crne slutnje da su stradali u rudniku, obistinile su se”, kazao je AA izvor blizak istrazi.

Tijela nastradalih su i dalje u jami rudnika ‘Trobukva’, na dubini od 15 metara. Očekuje se izlazak ekipe spasitelja rudnika ‘Kreka’ i stručnih službi za rudarstvo, koji će izvući tijela nastradalih iz jame. Njihov dolazak najavljen je bio za 17 sati. Rudnik je od ranije napušten upravo zbog prisustva metana. Nije poznato što su stradala braća Grgić radili u rudniku. Pretpostavlja se da su otud pokušali izvući preostalo staro željezo, jer su se od ranije bavili sakupljanjem sekundarnih sirovina.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare