Utorak, 16 srpnja, 2024

DW: Lagumdžija spreman otići, vlast se vraća na staro?

Must Read

Zahtjev za smjenom ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije(SDP) naći će se na dnevnom redu Parlamenta BiH 6. rujna, a kako sada stvari stoje, presudit će glasovi HDZ-a. Takav scenarij mogao bi dovesti do povratka na vlast stare većine SNSD – SDA – HDZ, ocjenjuje Deutsche Welle, navodeći kako bi o bila treća po redu parlamentarna većina od izbora odžanih prije nešto manje od svije godine.

Iako nijedna do sada nije bila učinkovita, ova treća, ako do nje dođe, bila bi rezultat smjene šefa bh. diplomacije i prvog čovjeka SDP-a Zlatka Lagumdžije, koju traži čelnik SNSD-a Milorad Dodik.

U ovom trenutku Dodik je uvjeren da ima većinu:

-Ovog trenutka mogu vam reći da načelna većina za Lagumdžijinu smjenu postoji: 13 + 9 + 3, rekao je Dodik, koji računa na 13 glasova zastupnika iz RS ali i na glasove SDA (7), koji su potvrdili da će glasovati za smjenu. Očekuje se i glas HSP-a zbog zaoštravanja odnosa SDP-a i ove stranke u Federaciji i zahtjeva za smjenom Živka Budimira, (nezakonitog op. Dnevnik.ba) predsjednika tog entiteta. Presudni će, dakle, biti glasovi HDZ-a BiH.

Ipak Lugumdžija odbacuje mogućnost ostavke i poziva zastupnik da glasaju o njegovoj smjeni.

-Mi smo spremni pustiti novoj parlamentarnoj većini odgovornost. Ako postoji kvalificirana entitetska većina za moju smjenu, ne treba se uopće glasovati. SDP se povlači, ali moramo znati tko dolazi. Mi smo spremni sudjelovati, jer časno je biti opozicija, rekao je Lagumdžija.

U SDA su stava da Lagumdžiju treba smjeniti, ali ne iz razloga koje navodi Dodik, odnosno zbog davanja instrukcije za glasovanja o Rezluciji o Siriji, iako su razlozi manje bitni ako do smjene dođe. U HDZ-u još ne žele objaviti svoj, ni komentirati odnose Dodik – Lagumdžija.

Analitičari smatraju da je podrška SDA Lagumdžijinoj smjeni neupitna, bez obzira na razloge.

Politički analitičar Ibrahim Prohić kaže da je HDZ na mukama jer ne može voditi autonomnu politku, a da pri tome ne vodi računa o geostrateškim interesima i odnosima prema Hrvatskoj. S druge strane, podrška Dodiku značila bi izravnu podršku trećem entitetu.

-Vrlo je neizvjesno hoće li se Čović(HDZ BiH) odlučiti za igru na treći entitet jer bi to bila politička avantura i za njega. Za BiH posebno, kao i velika neizvjesnost. Ja nisam siguran da će se on na to olako odlučiti a potpuno sam siguran da o tome neće odlučivati sam, izjavio je Prohić za Deutsche Welle.

Ostale stranke iz Federacije ne razmišljaju o podršci Lagumdžijinoj smjeni. Ipak i bez njih Dodik bi sa SDA, HSP-om i HDZ-om BiH imao potrebnu entitetsku većinu, odnosno deset glasova zastupnika iz Federacije BiH, navodi Deutsche Welle. (Dnevnik.ba)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati sadržaj! Zabranjeno je vrijeđanje na rasnoj, spolnoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi. Nepridržavanjem ovog pravila riskirate ZABRANU PRISTUPA portalu Dnevnik.ba! Komentari su djelo i mišljenje posjetitelja portala. Dnevnik.ba ne odgovara za njih, kao ni za nastale reakcije!
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Nova “navodna” vijest iz Pariza

Inače prva verzija naslova na Index.hr bila je ovo: Do jutra možda bude da je u slučajnoj šetnji okrznut čuvar...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -