Published On: Fri, Mar 27th, 2020

DVOSTRUKA MJERILA Karantena u B. Brodu: Građane iz RS-a smještaju u šatore, one iz FBiH nakon pregleda šalju dalje

Federacija BiH još uvijek ne testira sve bh. državljane u karantenskim naseljima, već pojedinačno odlučuje tko će biti testiran, a tko preventivno poslan u kućnu izolaciju.

Kako je za klix.ba potvrdio savjetnik direktora Granične policije BiH, Svevlad Hoffman, u šatorima kod graničnih prijelaza se smještaju državljani BiH iz RS-a koji prijeđu granicu, dok se bh. državljani s područja FBiH šalju dalje uz policijsku pratnju.

Potvrdio je to i zapovjednik Općinskog stožera za izvanredne situacije Ilija Јovičić.

Јovičić je naveo da liječnik uzima bris od svakog, kontrolira temperaturu i drugo, popunjava obrasce i elektronski upućuje na potrebne adrese.

“Osobe iz Federacije BiH se pod pratnjom provode do granice s FBiH i upućuju u matične općine, prosljeđujući i podatke, i to svaki dan u 13:00 sati. Osobe iz FBiH s temperaturom i simptomima virusa odmah se upućuju u bolnicu u Doboj na daljnje postupanje”, naveo je Јovičić.

Rekao je da se osobe iz Republike Srpske smještaju u šatore u središnjoj karanteni u Bosanskom Brodu, gdje čekaju nalaz brisa, odnosno rezultate testiranja.

“Po dobivenim nalazima, maksimalno 24 sata od ulaska u karantenu, u ovisnosti od rezultata testa, postupak je sljedeći: osobe za koje je utvrđeno prisustvo koronavirusa prevoze se Banju Luku u karantenu, odnosno liječenje. Osobe za koje je utvrđeno da nemaju novi virus upućuju se u općinske karantene, svatko u svoju općinu”, naveo je Јovičić.

Federacija BiH još uvijek ne testira sve bh. državljane u karantenskim naseljima, već pojedinačno odlučuje tko će biti testiran, a tko preventivno poslan u kućnu izolaciju.

Jedan od čitatelja portala Klix.ba koji je jučer iz inozemstva ušao u BiH na graničnom prijelazu B. Gradiška, kazao je kako osobama koje imaju mjesto prebivališta u Federaciji BiH nisu uzeti nikakvi uzorci.

Kako kaže, u BiH je ušao iz Hrvatske i to nakon što mu nije dozvoljeno da nastavi put iz Zagreba prema Istanbulu pa iz Istanbula prema Sarajevu. Objasnio je da mu je Granična policija Hrvatske na aerodromu naredila da uzme taksi do granice te da je pješice prešao most u Gradišci i ušao u BiH.