Srijeda, 17 srpnja, 2024

DUŽNOSNICI VLADE HRHB: Evo što smo radili u ratu i za što se danas zalažemo

Must Read

Bivši članovi Vlada Hrvatske republike herceg Bosna okupljeni na privatnom druženju u Mostaru, u prigodi 25-te godišnjice osnivanja Hrvatske zajednice Herceg Bosna objavili su zajedničko priopćenje za javnost, kojeg u cijelosti prenosi Hrvatski Medijski Servis. U priopćenju se navodi:
Dužnosti u Vladi HR HB obavljali smo savjesno i stručno doprinoseći obrani hrvatskog naroda i zalažući se da se na teritoriju pod kontrolom Hrvatskog vijeća obrane  pomogne obrani, obnovi, organizira i uspostavi sustav vlasti i osigura što bolji društveni život i funkcioniranje cjelokupnog sustava. Svojim znanjem i zalaganjem osigurali smo nužne potrebe stanovništva, doprinijeli što boljem prijemu i protoku izbjeglica s cijelog područja Bosne i Hercegovine i prolazu humanitarne i druge pomoći kako za područje pod kontrolom HVO-a tako i za različita druga područja u Bosni i Hercegovini, kada se to tražilo. Radili smo zdušno na izradi zakona i propisa na koji način smo osiguravali transformaciju i prilagođavanje zakonodavstva suvremenim rješenjima u Europi i svijetu. Svi službeni dokumenti u zaglavlju su imali BOSNA I HERCEGOVINA – HRVATSKA REPUBLIIKA HERCEG BOSNA. Mnoga od tih zakonskih rješenja su korištena kod izrade zakona Federacije BiH i BiH.
Mnogi od nas su i prije domovinskog rata obnašali različite dužnosti u Bosni i Hercegovini, a i poslije potpisa Washingtonskog i Daytonskog sporazuma također radili ili i danas rade u različitim organima vlasti Županija, Federacije BiH i BiH. Obavljajući spomenute poslove radili smo u interesu Bosne i Hercegovine, u cilju uspostave zadovoljavajućeg ambijenta za sve narode i građane u BiH, svakako posebno skrbeći i zalažući se za jednakopravnost i prava hrvatskog naroda.
HR HB prihvaćena Washingtonskim sporazumom
Podcrtavamo da je Washingtonskim sporazumom prihvaćena takva HR HB, što je na određeni način kasnije potvrđeno Daytonskim sporazumom. Ovim sporazumima bila je u dobroj mjeri osigurana jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH. Spomenimo neke elemente: Vlada Federacije je imala ministra iz reda jednog naroda (hrvatskog ili bošnjačkog), a zamjenika ministra iz drugog naroda (bošnjačkog ili hrvatskog), za svaku odluku Vlade Federacije ili ministarstva trebao je supotpis dužnosnika iz reda oba naroda, županije s hrvatskom većinom imale su pravo osnivanja međužupanijskog vijeća što predstavlja svojevrstan entitet hrvatskog naroda u BiH, Federacija BiH je imala pravo na posebne sveze s Republikom Hrvatskom, odgovarajući paritet je postojao u svim organima federacije, prvo Vijeće Ministara BiH imalo je paritet tri naroda po dva ministra iz reda hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda, a na odgovarajući način je bio osiguran i paritet u organima Bosne i Hercegovine.
Prekrajanje mirovnih sporazuma
Nažalost pod pritiskom i lobiranjem bošnjačkih dužnosnika spomenuta i druga prava hrvatskog naroda su ili ukinuta ili nezadovoljavajuće izmijenjena što je dovelo do odstupanja od duha i slova spomenutih mirovnih sporazuma čime su i onako nedovoljno dobro regulirana prava degradirana, sve do dovođenja hrvatskog naroda u nejednakopravan i ponižavajući položaj u Bosni i Hercegovini.
Ističemo da smo ponosni na svoj rad i dati doprinos kako na dužnostima u Hrvatskoj republici HERCEG BOSNA tako i na dužnostima koje smo u Bosni i Hercegovini obnašali prije i nakon domovinskog rata i danas, dok neki od nas neke dužnosti i dalje obavljamo.
Kazniti sve počinitelje ratnih zločina
Podržavamo potrebu i obvezu da se istraže i kazne svi počinjeni ratni zločini i nedjela ali pravda mora biti jednaka za sve. Ne smije se dozvoliti i prihvaćati praksa da se istrage i krivični postupci politiziraju i da se dominantno istražuju i presuđuju Hrvati. Stoga podcrtavamo, da se zalažemo, za okončanje sudskog postupka Haškog suda protiv dužnosnika HERCEG BOSNE, koji neopravdano, nerazumno i nehumano predugo traje.
Odbacujemo kvalifikaciju “Udruženi zločinački podhvat”
Odlučno odbacujemo koncept i kvalifikaciju „udruženog zločinačkog pothvata“ u kaznenim postupcima prema vojnim i političkim dužnosnicima Herceg Bosne, jer je HVO vodio obrambeni rat braneći goli život i opstanak Hrvata na svojim vjekovnim ognjištima, a time braneći svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Također tražimo da se u procesu optuživanja i suđenja  za ratne zločine primjenjuje isti pristup i zakon bez obzira  iz kojeg naroda i iz koje vojske dolazi osumnjičenik ili optuženik. Tražimo da se prestane s ekstenzivnim i selektivnim optuživanjem  samo pripadnika hrvatskog naroda za ratne zločine po zapovjednoj odgovornosti.
Preurediti BiH na načelima Europskog parlamenta
Mi, bivši ministri u Vladi HR HB zahtijevamo poštivanje konstitutivnih prava hrvatskog naroda kako je to regulirano Daytonskim mirovnim sporazumom koji je narušen na štetu Hrvata nametnutim amandmanima na ustave entiteta i Izbornim zakonom usvojenim na temelju ovih amandmana. Svi naši zahtjevi su u skladu s Ustavom B i H, Daytonskim mirovnim sporazumom te europskim i općenito demokratskim standardima. Pozivom na Daytonski mirovni sporazum te Rezoluciju Europskog parlamenta o Bosni i Hercegovini od 06.02.2014. u kojoj se zagovara uređenje Bosne i Hercegovine na načelima federalizma, subsidijarnosti, decentralizacije i legitimnog predstavljanja naroda i građana, zagovaramo da legitimni predstavnici tri konstitutivna naroda što prije povedu razgovore o uređenju Bosne i Hercegovine na ovim načelima s ciljem  osiguranja jednakopravnog položaja tri konstitutivna naroda kao preduvjeta za stabilnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu, stoji na kraju zajedničkog priopćenja dužnosnika Vlade Hrvatske Republike Herceg Bosne./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -