Published On: Sub, ruj 18th, 2021
#3rd | By Desk

Dorodnova: Željeli bismo vidjeti Mostar kao grad budućnosti

Mostar ima jako veliki potencijal i treba ga iskoristiti, a Europska unija je tu uz vas i želi nastaviti podupirati Mostar, izjavila je u petak zamjenica šefa izaslanstva EU u BiH Ekaterina Dorodnova, koja je zajedno s mostarskim gradonačelnikom Marijom Kordićem otvorila konferenciju “The City of the Future – Open City Mostar 2021”.

”Željeli bismo vidjeti Mostar kao grad budućnosti, a da bi se to ostvarilo potreban nam je napredak tehnologije i obrazovanja. To je ono što će nam donijeti uspjeh i stvoriti od ovoga grada prosperitetnu sredinu za sve njezine stanovnike”, poručila je Dorodnova.

Dodala je kako je sjajno vidjeti osobe na visokim pozicijama iz različitih sektora i znanosti okupljene na jednom mjestu, kako rade u istom cilju.

”Mostar ima veliki potencijal, jako puno motiviranih ljudi i taj potencijal treba iskoristiti. Upravo je ovo pravi trenutak da se okupe svi, i predstavnici akademske zajednice, i vlasti, i građana, i nevladinog sektora, kako bismo istinski vidjeli Mostar kao grad budućnosti. Europska unija je uz vas i želi vas nastaviti podupirati”, istaknula je.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić zahvalio je Europskoj uniji i ljudima koji su u zadnjih mjesec dana uključeni u organizaciju festivala Open City Mostar u okviru kojeg su održani brojni kulturni događaji, kao i znanstveni i tehnološki skupovi.

Video: Dorodnova: Mostar ima jako veliki potencijal i EU ga želi podupirati

”’Mostar otvoreni grad’ – samo ime govori u kojem smjeru Mostar ide. Svjedoci ste događanja u Mostaru u proteklih mjesec dana, kulturnih, umjetničkih događanja, radionica, a ova konferencija bavi se tehnologijom i znanošću, i u tom kontekstu imamo ovdje visoke goste, rektore sveučilišta”, dodao je gradonačelnik Kordić.

Na novinarski upit može li međustranački sporazum o Mostaru biti model po kojem će se rješavati i ostali problemi u BiH, Dorodnova i Kordić odgovorili su potvrdno.

”EU je posredovala u sporazumu koji je omogućio održavanje izbora u Mostaru nakon 12 godina i nama je zadovoljstvo što sada grad ima svoju vlast i želimo vidjeti da Mostar i dalje prosperira kao grad. On jeste jedan primjer dijaloga, razumijevanja, inkluzivnosti i postizanja dogovora između različitih zajednica i svakako da može biti primjer i drugim gradovima širom BiH”, ocijenila je Dorodnova.

Kordić je dodao kako je nakon potpisivanja sporazuma i održanih lokalnih izbora Mostar krenuo u novom smjeru te da na isti način cijela država može krenuti naprijed.

”Upravo na ovakvom modelu moramo graditi budućnost BiH. Nadam se kako će iz Mostara krenuti pozitivni vjetrovi prema ostatku BiH i da ćemo imati u dogledno vrijeme rješenje za sve probleme koji nas koče i zaustavljaju na putu ka Europskoj uniji”, ustvrdio je mostarski gradonačelnik.

Gudeljević: Europska budućnost Grada Mostara je obveza za sve nas

Konferencija “Grad budućnosti – Otvoreni grad Mostar 2021.”, koju je organiziralo Sveučilište u Mostaru, a posvećena je razvoju znanosti, tehnologije i obrazovanju općenito kao i ulaganju u mlade ljude, otvorena je danas u Mostaru.

Prisutnim znanstvenicima i ostalim sudionicima su se na otvaranju obratili: ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, zamjenica šefa delegacije EU u BiH Elena Dorodnova, gradonačelnik Mostara Mario Kordić i Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Mostar.

Konferencija je posvećena razvoju znanosti, tehnologije i obrazovanju općenito kao i ulaganju u mlade ljude.

”Tehnologija je budućnost ili bolje reći razvoj tehnologije jeste put za sigurnu budućnost svake države, svake regije, Evrope i svijeta”, istaknula je ministrica Gudeljević u obraćanju.

Ministarstvo civilnih poslova BiH kontinuirano nastoji doprinijeti poboljšanju obrazovanja kao temelja za konkurentnost društva i ekonomije. Posebno su značajni  inovacije i istraživanja kojima će biti potaknut ekonomski rast u državi.

”Ministrica Gudeljević je navela i trenutne aktivnosti Ministarstva na osnaživanju znanosti i tehnologije. Bilateralni sporazum između Vlade NR Kine i Vijeća ministara BiH o suradnji u oblasti znanosti i tehnologije je u pripremi i nadamo se da ćemo uskoro potpisati ovaj Sporazum”, priopćen je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

U saopćenju se navodi da je Vijeće ministara BiH imenovalo Radnu skupinu za izradu Strategije pametne specijalizacije u BiH. Okvirni sporazum o znanstveno-tehničkoj suradnji između Vijeća ministara BiH i CERN-a potpisan je u februaru ove godine. Jugoistočna Evropa se ujedinila u osnivanju Međunarodnog instituta za održive tehnologije SEEIIST.

Cilj Ministarstva je ove godine pridružiti se EU programu za istraživanje i inovacije „Horizon Europe“, a to znači postati dijelom Evropskog istraživačkog prostora i regionalnog povezivanja.

Na kraju Konferencije planirano je usvajanje deklaracije na što se na kraju svog izlaganja osvrnula ministrica Gudeljević.

”Želim dati punu potporu deklaraciji koja danas treba biti usvojena. Evropska budućnost grada Mostara je obveza za sve nas. Vaše opredijeljene da Mostar bude predvodnik u postizanju evropskih dostignuća, osobito u razvoju demokratskog ozračja kao i tehnološkog rasta i razvoja uvjerava nas još jednom da europski put nema alternativu, a taj put znači otvoreni dijalog, okupljanje znanstvenika oko znanstvenih izazova, uvažavanje i argumentiranje u korist svih nas” navela je ministrica Gudeljević, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Risovčanin
Risovčanin
1 godina prije

Starmo može biti primjer “$amo malo ove što pucikaju ,njih po repu ..