Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Demokrati moraju prestati živjeti u poricanju Bidenove dobi

Must Read

Demokratima je potreban doticaj sa  stvarnosti. Ulozi su previsoki da bi se prepustili vrsti poricanja, samozavaravanja i iluzija koje su prečesta reakcija na mnoge od najvećih izazova s ​​kojima se suočavaju kao stranka i kao država u državi.

Doista, stvarnost je  najveća snaga i najbolja obrana. Samo ih nepriznavanje iste može pobijediti. A oni kao da to upravo čine…

Izvješće posebnog tužitelja Roberta Hura u kojem se predsjednik Joe Biden opisuje kao “simpatični, dobronamjerni, stariji čovjek s lošim pamćenjem” izazvalo je bijes.Reakcije na to među članovima Bidenova tima i njegovim pristašama bile su u rasponu od obrambenih stavova do bijesa. Većina takvih reakcija nije bila osobito korisna.Pitanje predsjednikove dobi ne može se htjeti niti željeti ukloniti. Mora se razumjeti,  i nositi se s njim na načine koji su u skladu s vidljivom stvarnošću.

Prvi korak je razumjeti što jest  a što nije istina—i što jest, a što nije važno u Hurovom komentaru.

Među mnogim nepobitnim činjenicama koje se odnose na komentar su sljedeće: Hur je bivši Trumpov zastupnik i samoidentificirani republikanac.

Činjenica da je dao ovaj komentar u izvješću bila je, kako je točno primijetila potpredsjednica Kamala Harris , “besplatna, netočna i neprikladna”.

To nije komentar koji je pripadao izvješću. Diskutabilno je je li izvješće trebalo objaviti ili ne .

Također je pošteno reći da Hur nije trebao biti izabran za posebnog tužitelja u ovom slučaju, te da se opet činilo da se glavni državni odvjetnik Merrick Garland toliko povukao unazad u ime doimanja nestranačkog da su njegovi postupci zapravo služili stranačkim interesa GOP-a.

Predsjednik Joe Biden drži primjedbe u Bijeloj kući u Washingtonu, DC, 8. veljače 2024.

Kako je sam predsjednik primijetio, intervjui koje je vodio s Hurom, a koji su rezultirali tvrdnjom da je Bidenovo pamćenje mrljavo, dogodili su se u jeku jedne od najvećih međunarodnih kriza Bidenova predsjedničkog mandata, 8. i 9. listopada prošle godine,  neposredno nakon napada Hamasa na Izrael.

Bilo je to razdoblje u kojem je jedan visoki dužnosnik Bijele kuće primijetio da “nitko od nas nije spavao”, a intervju za Hur je predsjedniku oduzeo pet sati vremena usred svega toga. Kao što su primijetili Harris i drugi, predsjednik je efektivno vodio zemlju u posljednje tri godine i postigao je izvanredan rekord, upravljajući vrlo složenim situacijama od Ukrajine do gospodarstva spretno i uspješno.

Konačno,  stvarnost je da je protivnik predsjednika Bidena u biti istih godina, a za razliku od Bidena, on zapravo pokazuje znakove ozbiljnog mentalnog pada i nitko ga nikada ne bi opisao kao simpatičnog ili dobronamjernog.

Ali Biden ima 81 godinu. On je, po bilo kojoj definiciji – žao mi je, živite s tim – stariji čovjek. Doista, jedno od postignuća njegove administracije moglo bi biti to što će pomoći u borbi protiv starosne dobi pokazujući za što je starija osoba sposobna, s obzirom na njegov dosadašnji uspjeh u najzahtjevnijem poslu na svijetu.

A ako mislite da će ovaj problem nestati, zaboravite to. Komentar Hura lansiran je. U svemiru je. Ponavljat će se svakodnevno od sada do izbora na tisuću društvenih i stranačkih medijskih platformi.

Ako ste Bidenov pristaša i nekako ste mislili da će predsjednik izdržati ovu godinu kampanje bez da se ovo pitanje pojavi, živite u deluziji. Doista, vraćat će se opet i opet na načine koje ne možemo predvidjeti. On je star. “Sranja se događaju”.

Ako ste Bidenov pomoćnik i mislite da možete zanijekati ovu tvrdnju ili kritizirati njezinog autora da je ukloni, to se neće dogoditi. Ako mislite da će slike predsjednika na biciklu natjerati ljude da pomisle da trenira za triatlon… ne. To neće ići.

Umjesto toga, cilj bi trebao biti smanjiti broj načina na koje bi se ovo pitanje moglo pojaviti i pronaći načine za njegovo rješavanje koji su realni, koji će izdržati zaokrete koje kampanja može poduzeti i preusmjeriti razgovor na veća pitanja o kojima razmišljaju Amerikanci . Jer na kraju, ono o čemu govorimo je kako osigurati da Biden pobijedi u studenom – a da umjesto toga ne izaberemo potencijalnog diktatora, serijskog kriminalca, prijatelja naših neprijatelja.

Umjesto da pokušavate učiniti da Biden izgleda mlađe nego što jest, priznajte tko je. U skladu s tim upravljajte foto tuširanjima. U skladu s tim upravljajte njegovim rasporedom. Ne pokazujte ga više ne u insceniranim postavkama, nego u vrsti neformalnih  videa koji su danas najvažniji na Instagramu, YouTubeu ili TikToku. Pokažite mu interakciju s ljudima. Pokažite njegov humor. Pokažite njegovo suosjećanje. Pokažite ga s članovima njegova tima – koji su mlađi, vitalni i neizmjerno sposobni.

Formalni scenirani događaji i konferencije za tisak koji su bili meso i krumpiri prošlih predsjedničkih mandata nisu prijatelji Bidenove kampanje. Također to su zastarjele metode. Igrajte na medijima na zahtjev, a ne na linearnim fosilima. Tu će se ovi izbori ionako dobiti ili izgubiti.

Dalje, stvarno bismo mogli iskoristiti osjećaj Bidenove agende za drugi mandat. To bi trebalo početi dolaziti u State of the Union sljedećeg mjeseca. Kao što kaže politički savjetnik Simon Rosenberg, važno je da se manje radi o “završetku posla”, a više o pripremi Amerike za budućnost. Na Bidena se, možda kontraintuitivno, može i treba gledati kao na predvodnika generacijskog zaokreta u američkoj politici.

Okružite ga u kampanji ili upotrijebite surogate koji pokazuju da aktivno predstavlja i uzdiže vođe sljedeće generacije poput guvernerke Gretchen Whitmer (D-MI), guvernera Gavina Newsoma (D-CA), čelnika demokrata u Zastupničkom domu Hakeema Jeffriesa ili zastupnika Maxwella Mraz (D-FL).

Predsjednik Joe Biden napušta restoran gđe Robino nakon ručka sa svojom sestrom Valerie Biden Owens u Wilmingtonu, Delaware, 10. veljače 2024. Elizabeth Frantz/Reuters

 

Biden je patrijarh. Neka igra tu ulogu. Neka se, kako kaže Simon, “nasloni na generacijsku tranziciju, bude njezin pokretač”, priznajući da je ovo njegov posljednji čin i svoju odgovornost vidi kao postavljanje pozornice za ono što slijedi.

Njegovo bi se naslijeđe trebalo i hoće mjeriti prema tome hoće li napustiti Ameriku bolje pripremljen da se nosi s izazovima i iskoristi prilike koje najviše znače najmlađim članovima njegove i svih naših proširenih obitelji.

Osim toga, Biden i njegov tim trebali bi ići izravno na protivnika.

Kampanje dobijaju kandidati koji igraju napad (pogledajte odličnu knjigu politologinje Rachel Bitecofer, Hit ‘Em Where It Hurst: Kako spasiti demokraciju pobjeđujući republikance u njihovoj vlastitoj igri ). Ključno pitanje ovih izbora je hoće li Amerikanci u budućnosti imati manje sloboda ili više prilika. Jasno dajte do znanja da će Donald Trump oduzeti te slobode i opljačkati zemlju kako bi obogatio svoje prijatelje, a oslabio nas ostale.

Pokažite Bidenovu vitalnost kroz žestinu kojom se suočava s  nasilnikom koji je njegov protivnik. Dobar virusni udarac prijetnji MAGA vrijedan je tisuću vožnji biciklom uz plažu u Delawareu.

Želite razgovarati o predsjednikovom učinku na dužnosti? Fino. Ali vjerujte mi, koliko god dobar bio CHIPs and Science Act, demokrati zbog njega neće dobiti niti jedan glas od osporavanog glasača.

Ono što će tamo biti bitno nije ono što je učinio, već ono što će učiniti, pokazujući (ne samo govoreći) da on pruža najbolji način da se za sutra sačuvaju slobode koje danas cijene.

Srećom, ovdje stvarno vidite kako stvarnost počinje i dokazuje svoje prednosti u odnosu na poricanje.

Jer Biden je tvrd borac.  Biden je zadnja najbolja obrana zemlje protiv Trumpa. Trump bi Americi oteo budućnost, a Biden to može osigurati. Ali i zato što se poruka koju opisujem već isporučuje vrlo učinkovito, razdraganoj masi, publici koja stoji u prostoriji, ključnim glasačkim skupinama poput mladih ljudi, žena i obojenih ljudi. A donosi ga jedna osoba koja je jedini najbolji razlog da se osjećate sigurnima jer imate predsjednika koji je doduše stariji, osoba koja odgovara na sva pitanja “što ako” koja nitko ne želi postaviti. Iznosi ga najistaknutiji i najuspješniji član sljedeće generacije američkih vođa.

Ta osoba je, naravno , potpredsjednica Kamala Harris.

Potpredsjednici su uvijek polica osiguranja zemlje u pogledu svih mogućih obrata sudbine koji predsjedniku mogu otežati obnašanje dužnosti. Harris je uz Bidena već tri godine i nesumnjivo je najbolje opremljena osoba na svijetu koja je naslijedila Bidena i nastavila s njegovim nasljeđem.

Posljednjih mjeseci postalo je jasno da je ona postala najbolji zagovornik vlasti u najvećim pitanjima ove izborne godine.

Ona je žena, koja se cijeli život obučavala kao odvjetnica, koja izaziva oduševljenje publike dok govori o predanosti Bidenove administracije obrani njihovih temeljnih sloboda od prijetnje Trumpa i MAGA-e. Ona je najmoćniji glas u administraciji u vraćanju ženama njihovih prava da kontroliraju vlastita tijela, u borbi protiv besmislenog oružanog nasilja, u osiguravanju zaštite glasačkih prava (osobito za obojene), u borbi protiv Big Pharme da snizi cijene za svi kojima život ovisi o medicini. Igranje ove uloge tako učinkovito u državi za državom, na povijesno crnačkim koledžima i sveučilištima te u malim grupnim sastancima s građanima, proizvelo je davno zakašnjelu i točnu ponovnu procjenu nje kao najvećeg kapitala administracije osim predsjednika.

Doista, razlog zašto republikanci tako žestoko napadaju potpredsjednika nije samo taj što su rasisti i ženomrsci – iako jesu. To je da oni razumiju da je kod starijeg predsjednika vjera u potpredsjednika presudno pitanje glasačke kutije.

Žele je potkopati. Trebaju je potkopati. Na njihovu nesreću, Joe Biden je to shvatio, shvatio potpredsjedništvo iz osobnog iskustva i odabrao kandidata koji bi mogao biti punopravni partner, nacionalni i međunarodni vođa, a u konačnici, u nekom trenutku, i njegov nasljednik.

Ogromna uloga koju će Harris igrati 2024. – koju mora igrati, treba igrati – ne samo da će se pokazati kao prednost kao što je bila 2020., već je jedan od najboljih načina na koji Joe Biden može pokazati vitalnost svoje administracije i ušutkati kritičare.

Njezina uloga vođe prvorazrednog tima nove generacije koji je Biden okupio da provede svoj plan također naglašava buduću orijentaciju i snagu Bidenovog tima—i zasigurno će biti u dobroj suprotnosti s Trumpovom ekipom ako su iole slični njegovoj prošloj administraciji (i predviđa se da će biti još gori).

Demokrati koji žele potaknuti Bidena bilo bi dobro da razumiju gore navedeno i umjesto da poriču da je Biden star ili se žale da itko na to ukazuje – prigrlite njegovu mudrost, njegovu žestinu u obrani onoga što je najbolje u Americi od prijetnji s kojima se suočavamo od Trumpa , i kvalitetu njegova tima počevši od potpredsjednika Harrisa.

Uostalom, 2024. problem ne može biti dob kandidata. Obje će biti stare. Prije će to biti doba onih kojima će najbolje služiti – izbor između Trumpa koji će opsluživati ​​svoje prijatelje iz country kluba i Bidena i Harrisa koji će služiti sljedećoj generaciji Amerikanaca.

- Advertisement -

2 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
2 months ago

Starac koji se ne sjeća da je bio podpredsjednik države, koji razgovara sa duhovima, koji mješa Egipat sa Mexikom koji…ima viziju ko će da ga nasljedi i nastavi sa sprovođenjem vrijednosti sa kojima se ne slaže više od 1/2 države (možda i više). I to većinom “bijele” i hrišćanske. Ni manje-ni više već Kamala (ili Kabala?).

Last edited 2 months ago by Anonymous
Anonymous
Anonymous
Reply to  Anonymous
1 month ago

Eto trump je mladji 2 sedmice😂

Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -