Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

POVIJEST NAS UČI: Ako je u SAD-u na vlasti Republikanac u BIH se nude logična rješenja, ako je Demokrat iz USA dolazi tutor koji sije kaos…

Must Read
U složenom političkom krajoliku nekadašnje Mlade kraljevine Bosne i mnogo starije, drevne kneževine Hercegovine vrsta vodstva u Bijeloj kući može značajno utjecati na putanju mira i stabilnosti u regiji.
Povijest je pokazala da republikanski predsjednici teže ka praktičnim rješenjima koja ciljaju na trajan mir, dok demokratske administracije često završavaju sijenjem kaosa.

ČINJENICE 

Republikansko Vodstvo: Praktična Rješenja i Trajan Mir

  1.  Republikanske administracije tradicionalno daju prednost stabilnosti i redu. Njihov pristup međunarodnim sukobima često uključuje snažne, odlučne akcije koje nastoje uspostaviti jasan i trajan mir.
  2. Fokus na Snažno Upravljanje: Republikanski lideri obično podržavaju stvaranje robusnih struktura upravljanja koje mogu učinkovito upravljati raznolikim populacijama i sukobljenim interesima. Ovaj pristup je ključan za regije poput Balkana, gdje su etničke i političke podjele duboke.

Demokratsko Vodstvo: Sijanje Kaosa

  1. Demokratske administracije često su kritizirane zbog nedosljednih i neodlučnih vanjskih politika. Ova nedosljednost može dovesti do dugotrajnih sukoba i nestabilnosti, kao što se vidi u raznim globalnim žarištima tijekom mandata demokratskih predsjednika.
  2. Demokratski lideri često daju prednost idealističkim ciljevima nad pragmatičnim rješenjima. Iako dobro namijenjeni, to može rezultirati politikama koje ne uspijevaju riješiti temeljne uzroke sukoba i umjesto toga pogoršavaju postojeće napetosti.

Hipotetički Daytonski Sporazum pod Republikanskim Sponzorstvom

Da je republikanac bio sponzor Daytonskog mirovnog sporazuma, ishod bi mogao biti znatno drugačiji. Umjesto kaotične i  nefunkcionalne političke strukture koja je uspostavljena pod administracijom demokrata Billa Clintona, proces mira pod vodstvom republikanaca mogao je donijeti stabilnije i učinkovitije rješenje.

Potencijalna Struktura BiH pod Republikanskim Sponzorstvom:

  1. Tri Republike unutar Federalnog Sustava: Bosna i Hercegovina mogla je biti strukturirana kao federacija tri republike, od kojih svaka predstavlja primarne etničke skupine: Bošnjake, Hrvate i Srbe. Ovo bi osiguralo da svaka skupina ima značajnu autonomiju i upravljanje nad svojim poslovima.
  2. Federalna Vlada i Jedinstveno Predsjedništvo: Federalna vlada bi rješavala opće nacionalne probleme, dok bi jedan predsjednik, izabran dobivanjem najvećeg legitimiteta u sve tri republike, osigurao uravnoteženu reprezentaciju. Federalna vlada bila bi imenovana na građanskom principu, programska, a republike bi imale pravo veta. Predsjednik bi bio simbolička figura ali bi bio isto tako integrirajući faktor. Ne bi to bio čovjek s najvećim brojem glasova nego netko tko ima najveći koeficijent raspršenosti glasova na cijelom teritoriju BIH. Ovaj sustav bi spriječio trenutni scenarij gdje se predsjednik bira na temelju dominacije unutar jedne etničke skupine ili gdje se glasovima jednih nameće drugom narodu i tako dezintegrira BIH prostor.
  3. Jasni Mehanizmi za Rješavanje Sukoba: Daytonski sporazum pod republikanskim sponzorstvom vjerojatno bi uključivao robusne mehanizme za rješavanje sukoba i podjelu moći, osiguravajući da niti jedna skupina ne može dominirati političkim krajolikom na štetu drugih.

Nadajmo se stoga da će sijači ratova, Demokrati, na dulje vremena odstupiti s vlasti. Ili pak da će Biden ako pobijedi, poluditi do kraja i okrenuti nuklearne cijevi ka središtvu demokrata, misleći da gađa Moskvu. Pardon Kubu. Ili što li već gospodin izdeluzira.

- Advertisement -

9 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

OVO JE TAKVA BRUKA ZA AMERIKU: Ljudi su detektirali napadača na Trumpa puno prije policije minute prije napada

Donald Trump umalo je ubijen na skupu u gradiću Butleru, u saveznoj državi Pennsylvaniji. Na njega je s obližnjeg...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -