Subota, 25 svibnja, 2024

Dok su u svijetu demode, kod nas su opet u modi: Presuda u korist hidžaba u OS BIH

Must Read

Podoficirka Oružanih snaga BiH Emela Mujanović, koja je zbog nošenja hidžaba prošle godine bila suspendovana iz vojne službe, ponovo je nakon odluke Općinskog suda u Sarajevu vraćena na posao, javlja Srna.

Prema toj odluci, njena suspenzija bila je nezakonita: Nakon suspenzije je uslijedila akcija Kancelarije ombudsmana BiH, uz zahtjev da djevojka hitno bude vraćena na posao, pošto se odlukom o njenoj suspenziji “krše međunarodne konvencije o zaštiti ljudskih prava”.

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić izjavio je za Pres” da “on i većina pripadnika Oružanih snaga BiH misle da Mujanovićeva ne bi smjela da radi u vojsci ako na posao dolazi pokrivena”, prenosi Srna.

“Profesionalna služba u vojsci nije obavezna i svako ko želi da radi u Oružanim snagama mora da poštuje pravila ponašanja i oblačenja koja važe za sve pripadnike vojnih formacija. Nije u redu da postoje izuzeci”, poručio je Okolić.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da je vraćanje u vojnu službu žene koja odbija da poštuje kodeks oblačenja nezabilježen skandal, naglasivši da je to još jedan dokaz da Oružane snage treba raspustiti, a BiH potpuno demilitarizovati.

“Jasno je da na ovaj način u Oružanim snagama pokušavaju da afirmišu `vrijednosti` tzv. Armije BiH i njenih arapskih saveznika. Vraćanje na posao žene koja u kasarnu dolazi odjevena kao da ide u džamiju smišljena je provokacija uperena protiv srpskih i hrvatskih vojnika“, naveo je Košarac.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

REUTERS: Putin želi prekid rata u Ukrajini na trenutnim linijama razdvajanja?

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini uz pregovore o prekidu vatre koji bi priznali trenutnu...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -