DODIKU IDE NA SASTANAK S ERDOGANOM: Ne smije se dozvoliti da ga dočeka SDA-ov dvopek predsjednik

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je nakon konzultacija sa liderima političkih stranaka iz RS-a odlučio da nazoči sastanku sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Turski predsjednik bi u četvrtak navečer trebao doputovati u BiH, a susret s članovima Predsjedništva BiH planiran je za petak.

Dodik je rekao da je i njegovo i mišljenje lidera stranaka da sastanku treba nazočiti jer se ne smije dozvoliti da druga dva člana Predsjedništva BiH sami nazoče tom susretu.

Također je ponovio stav da je jedino rješenje ove krize povlačenje zakona o zabrani negiranja genocida kojeg je nametnuo bivši visoki predstavnik Valenzin Inzko te da bez toga sasvim sigurno neće biti odlučivanja u institucijama BiH.

Govoreći o sastanku sa Erdoganom, Dodik je rekao da je potrebno i korisno da se ne dozvoli da se tu čuju samo stavovi druga dva člana Predsjedništva BiH.

Dodik kaže da su i ranije imali razgovore sa Turskom oko autoceste, a da je razgovor s Erdoganom “jasna obrana Republike Srpske, a ne kršenje zaključaka Narodne skupštine”.

”Mi smo ranije imali razgovore sa Turskom oko autoceste i nama je veoma važno da definiramo tu vrstu priče. To nije Predsjedništvo, nije sjednica Predsjedništva i nije nikakvo odlučivanje. To je razgovor sa čovjekom koji predstavlja jednu moćnu zemlju, koji se ponudio svima ovdje da nešto grade”, kazao je.