Penjališta oko Mostara privlače brojne avanturiste

”Ova ferrata u Podružju je dio projekta CANYON CLIMBING CONNECTIONS koji je sponzorirao UNDP. Preko ASP Neretva su osigurana sredstva za izgradnju. Naravno bez toga ferrate ne bi bilo”, kazao je za Bljesak.info Robert Mencin koji pravi ferrate.

Inače, ferata (ita. via ferrata = “željezni put”) je osigurani alpinistički put kroz stijenu. Penje se pomoću kompleta, koji se najčešće sastoji od metalnih nožišta i klinova pričvršćenih za stijenu (klinčani put), čelične sajle za osiguranje, koja se pruža duž puta, te ljestava i mostova.

Prve ferrate nastale su u italijanskim Dolomitima, gdje su nekada alpinistički usponi opremani čeličnim sajlama i rukohvatima te tako prilagođavani i za planinare koji nisu alpinisti.

Posljednjih desetak godina dogodila se prava ekspanzija ferrata. U svijetu ih je više od 1.000, od čega samo u Dolomitima 180. Njihova popularnost u planinarskim krugovima sve više raste, pa tako i u BiH.

”Kada ljudi to probaju i kad vide, onda vide da je sport kao i svaki drugi, kao tenis.Treba samo dobra oprema i obuka, onda sam sebi dižeš granice”, pojasnio je Robert.

Više o ovim popularnim penjalištima u Mostaru pogledajte u videu.