Dodik zahvalio Rusiji na “otvorenoj podršci referendumu u RS”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je referendum o neustavnim i antisrpskim pravosudnim institucijama u BiH neminovan ako ne budu ispunjeni zahtjevi Republike Srpske i izrazio zahvalnost Rusiji koja je otvoreno podržala referendum.

“Neophodne su korjenite reforme pravosuđa BiH. Naši argument su neoborivi, a veoma smo zahvalni Rusiji koja je otvoreno podržala referendum. Stav Moskve se mora poštovati! Ohrabruju nas ovakvi stavovi Rusije, koja je uvijek otvoreno branila poziciju Srpske i, istovremeno, vodila objektivnu i principijelnu politiku prema BiH”, rekao je Dodik za “Večernje novosti”.

Prema njegovim riječima, podrška Moskve veoma je značajna i dolazi u pravom trenutku, jer je Republika Srpska neopravdano izložena napadima međunarodne zajednice zbog demokratske oduke o referendumu.

Dodik je rekao da će nastaviti intenzivne razgovore s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem o referendumu u Republici Srpskoj.

“Vučić mi je predočio svoj stav o tom pitanju. Rekao mi je što su mu o svemu kazali svjetski dužnosnici s kojima je razgovarao. Srpska nikada neće dozvoliti sebi da napravi neki problem Srbiji. Također, očekujemo konstruktivan pristup Beograda i dalju podršku Republici Srpskoj”, istakao je Dodik.

“Novosti” pišu da u državnom vrhu Srbije pozdravljaju Dodikovu spremnost da u dijalogu razmotri odluku o referendumu i tvrde da će Beograd uvijek biti uz Republiku Srpsku.

“Srbija će uvek braniti interese srpskog naroda. Naravno, važni su nam i dobri odnosi s EU, Ruskom Federacijom i SAD”, rekao je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, prenose Nezavisne novine.

Beogradski dnevnik navodi da bi se Srbija mogla  ponovo naći u vanjsko-političkom klinču između Zapada i Rusije povodom referenduma koji priprema Republika Srpska, podsjećajući da je službena Moskva nedvosmisleno podržala potez predsjednika Dodika da se narod izjasni o Sudu i Tužiteljstvu BiH, dok su Bruxelles i zapadne sile protiv toga./HMS/