Subota, 13 srpnja, 2024

SRPSKI ODGOVOR NA “AUTONOMIJU SREBRENICE”: U slučaju rekonstrukcije Federacije SNSD će tražiti autonomiju za srpske općine

Must Read

BANJA LUKA – Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kao najjači politički predstavnik Srba u Federaciji BiH (FBiH), tražit će u prekompoziciji FBiH da četiri izrazito srpske općine – Drvar, Glamoč, Grahovo i Petrovac dobiju autonomiju.

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik je, komentirajući najave o rekonstrukciji FBiH, čiji su navodni inicijator SAD, istakao da su Srbi u FBiH konstitutivan narod i da su vrlo  zainteresirani za svoj status u tom entitetu.

“Nitko nas neće isključiti iz naših interesa u FBiH. U toj novoj prekompoziciji, Drvar, Grahovo, Glamoč i Petrovac moraju imati određenu autonomiju u okviru Federacije. Moraju biti vidljivi interesi tog kraja, a ne da to budu potlačena mjesta” – istakao je Dodik.

On je za EuroBlic rekao da Republika Srpska neće tražiti eventualno pripajanje tih općina RS-u, jer bi to bilo kršenje Dejtonskog sporazuma, ali da će se SNSD, kao partija koja ima podršku Srba u FBiH, još snažnije uključiti u poboljšanje položaja srpskog naroda u tom entitetu.

Načelnik općine Glamoč Radovan Marković kaže da je položaj Srba u toj općini izuzetno težak, jer nemaju osnovnih uvjeta za egzistenciju, da je stanovništvo većinski srpsko i da je normalno da se razgovara o nekom statusu.

EuroBlic neslužbeno saznaje da bi načelnici Drvara, Glamoča, Grahova i Petrovca prvo mogli da međusobno potpišu sporazum, a da nakon toga zejdnički traže mogućosti u Ustavu o postizanju većeg stupnja autonomije, posebno kada je riječ o jeziku, školama i korištenju resursa.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Otvoreno balkansko biciklističko prvenstvo na Blidinju

Organizatori manifestacije Blidinje Bike Festival, koja je danas sedmu godinu zaredom, prvi put kao događaj više razine odnosno kao...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -