Published On: Mon, Jul 10th, 2017

DODIK: SNSD će podržati izmjene Izbornog zakona, s HDZ-om želimo zajednički nastup na izborima

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas kako će ta stranka, podržati Izborni zakon u dijelu koji tretira promjenu načina izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda u Federaciji BiH, ako dođe u parlamentarnu raspravu.

Najavio je i da će u srijedu, 12. srpnja, u Mostaru razgovarati s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, prenosi Fena.

Kazao je kako je s Čovićem prije mjesec dana u Banjoj Luci dogovorio da HDZ ne glasa za pitanja za koja SNSD kaže da su protiv interesa RS-a i da bi na sastanku u Mostaru trebalo biti dogovoreno koji će ljudi to koordinirati.

-Bazična je priča da SNSD i HDZ dugo godina surađuju i da razumiju globalne politike – istaknuo je Dodik i dodao kako SNSD želi da tu suradnju podigne na najvišu moguću razinu, što podrazumijeva i dogovor o zajedničkom nastupu prilikom sljedećih izbora.

Dodik je u izjavi novinarima na Jahorini kazao i da će zastupnici ove stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podržati smjenu Vijeća ministara BiH, čiji aktualni saziv, tvrdi, ne može dočekati kraj mandata, uz uvjerenje kako će “uskoro biti razriješen”.

On je podsjetio da je 17 zastupnika oporbe u Zastupničkom domu potpisalo zahtjev za sazivanje hitne sjednice parlamenta na kojoj bi bio razmatran izvještaj o radu Vijeća ministara BiH u prošloj godini, koji je dobio negativno mišljenje više parlamentarnih komisija.

Kazao je kako na razini BiH nema parlamentarne većine, “osim ako se ne okupe oko nekog osobnog razloga i zbog nečega osobnog”.

Tvrdi da je pukla koalicija između SBB-a i SDA, te da su HDZ i SDA u veoma lošim odnosima, za koje je uvjeren kako će dodatno biti pogoršani zbog Izbornog zakona.

-Što se tiče ovih iz Saveza za promjene, oni više nikoga ne predstavljaju, osim sami sebe, i u tom pogledu vjerojatno sami čine da se još netko zaposli, ubaci i time optereti ukupna potrošnja BiH. Institucije BiH ne koriste nikome, osim tim ljudima- tvrdi lider SNSD-a.

Smatra i da zastupnik u Zastupničkom domu državnog parlamenta ima “duplo veću plaću nego predsjednik RS-a te kako je potrošnja na razini BiH potpuno “neizdrživa, zbog čega je krajnje vrijeme da se uradi nešto po tom pitanju”.